Spekulativt om dyra

Første episode av TV-serien ” Alt for dyra” viser at NRK har mistet gangsynet. Barn og voksne gledet seg til å se et familieprogram som skulle handle om folk som var lidenskapelig opptatt av kjæledyr. Tittelen på programmet ga forhåpninger om at man skulle se eksempler på godt dyrehold, mens det hele endte med at mange barn begynte å gråte, og at både voksne og unge med respekt for dyr satt sjokkerte tilbake.

Som leder i Norges Kaninforening og forfatter av Den store kaninboka, har jeg ikke bare oppdatert kunnskap om hva som skal til for å gi kaniner et tilfredsstillende liv, jeg har også et stort nettverk hvor jeg får tilbakemeldinger fra et landsdekkende kaninmiljø. Vi har over flere år jobbet for å heve kaninens status, øke kunnskapen om den tidligere misforståtte arten, og fjerne illusjonen om at det spretne dyret har det bra når de oppbevares i bur som vist i programmet.

Vi har de siste årene sett en svært positiv utvikling i norsk kaninhold. God informasjon har blitt lett tilgjengelig, og mange har fått øynene opp for at man må forstå og ta hensyn til kaninenes naturgitte behov for at de skal ha det bra. Man har gått vekk fra å tro at tradisjonell oppstalling i nettingbur gir trivsel, men forholder seg til faktisk kunnskap og vet at et bur ikke er nok. Mange kaniner har fått det bedre som følge av dette, og det er svært beklagelig at NRK velger å bremse denne fremgangen. Programmet viser ikke bare et trist kaninhold uten å stille et eneste spørsmål, verken ved oppbevaringen eller den uheldige håndteringen, de gjør det også på en særdeles respektløs måte, der de tuller og ler av kaniner som ikke er fine nok til å få leve videre. Disse tas med bak huset og skytes mens journalisten står tilbake og fjoller.

Jeg har i årevis skrevet om skadene ved et stillesittende liv i bur. Benskjørhet, degenerert ryggrad, porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir sterke smerter for de som ikke har mulighet for normal bevegelse. Kaniner kan løpe i opptil 45 km/t, de hopper og vrir seg i lufta når de er glade og leker, og de er naturlig aktive dyr. Serien kunne med fordel vist kaninboliger hvor det var mulig for kaninene å utfolde seg, både fysisk og mentalt, og dermed fått et program som levde opp til navnet.

I tillegg til de fysiske konsekvensene er kaninene til Mr. Kanin også frarøvet enhver mulighet til å utøve normal atferd. Et sosialt samliv, lek og adspredelse er umulig, og kaninene sitter der i påvente av å bli avlivet eller tatt med på utstilling. Det har ingenting i et program som omhandler kjæledyr å gjøre og handler mer om oppdretteren enn om kaninene.

Hva slags vurderinger har redaksjonen gjort seg her? Er dette passende i et familieprogram om dyrevenner? Det var nok kuriøst for journalisten å få lage en reportasje fra indre ødemark, om en bygdeorginal som forer både katta og kona med kaninkjøtt. Det er imidlertid spekulativt og uprofesjonelt av NRK å bruke et objekt de vet vil provosere og skape debatt, fremfor å vise et godt kaninhold som er i tråd med Mattilsynets anbefalinger og Dyrevelferdsloven. 

Edit: Svar fra journalist og redaksjon til fortvilte seere

Les utdrag fra svaret til journalist og redaktør her. De tar ikke ansvar og sier selv de ikke bryr seg om dyra de lager program om. I de fleste saker med vanskjøtsel av dyr er det også folk som er glade i dyr og lidenskapelig opptatt av dem som står bak, og de fleste forventer at NRK har med seg hodet når de velger hvem de skal portrettere. Hvem har de sett seg ut som målgruppe her? Skulle det være et feelgood-pogram?

Les min innføring om kanin her. 

Les om hvorfor stillesittende burliv er skadelig og trist for kaninen her.

Bli med i facebookgruppa til kaninboka du også. Få tips og inspirasjon fra mange engasjerte dyrevenner. 

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka