Hvad skal kaninerne spise?

De fleste sygdomme og lidelser kaniner kommer ud for, er forårsaget af et fejlagtigt kosthold og dårlige bo forhold. Det er derfor vigtig at sætte sig ind i, hvad kaninen tåler og har behov for. Kaniner har en fordøjelse, som er udviklet for at udnytte næringsfattig og fiberrig plantekost. Hele fysikken er tilpasset et græsbaseret kosthold, og din kanin er derfor også afhængig af en diæt, hvor hø og græs er hovedbestanddelen.  

Troja    Foto: Katarina Vallbo

Troja   Foto: Katarina Vallbo

Hø er hoved maden for kaniner. 85-90 % af kostholdet skal bestå af hø og græs. Dette er hoved maden og svare normalt til kaninens egen kropsstørrelse. Hvis kaninen ikke spiser tilstrækkelig hø, vil det på sigt føre til alvorlige og smertefulde tandproblemer, da det kun er ved at tygge hø, at kaninens altid voksende tænder slibes ned. 

 • FODER PILLER

Som et supplement bør man give en mager og fiberrig pille, for at sikre kaninens mineral- og vitaminbehov. Vejledende mængde er 20-25 gram pr kg kropsvægt, noget som normalt udgør et par spiseskeer dagligt. For at være sikke på, at du giver rigtig mængde, bør kaninen og pillerne vejes på en køkkenvægt. 

For at vide, om du vælger en god pille, kan du vurdere ingredienserne og næringsindholdet i maden. Pillerne skal være græsbaseret. Det betyder at græs eller hø skal være den første og vigtigste ingrediens

 •  Fiber: mindst 22 % (jo højere jo bedre)
 • Protein: 12-14
 • Fedt: 1-4 %
 • Kalcium: 0.6-1.0%

Eksempler på gode mærker vi let kan få fat i

 • Oxbow Animal Health
 • Supreme Science Selective
 • Burgess Excel
 • Beaphar Nature (Jeg understreger at jeg mener Beaphar Nature og ikke nogen af de andre typer de sælger, som Care+)

NB: Indlægget er ikke sponsoreret. Jeg giver fire eksempler på piller, som jeg kan anbefale, for at folk skal have noget konkret at tage udgangspunkt i.

 • GRØNT

I tillæg til hø og piller bør kaninen få en daglig portion med grønt bladsalat. Grønsager med meget sukker og stivelse bør begrænses, og man bør derfor også være forsigtig med gulerod. De fleste giver dette i god tro, men det er nok mest på grund af tegneserier, hvor kaninerne altid spiser store mængder. På grund af en hurtig fordøjelse, er de imidlertid ikke i stand til, at nedbryde stivelse og sukker, og gulerødder bør derfor kun gives i små mængder, et par cm af og til. Det er jo ikke giftig, men meget sukkerholdig mad, inklusiv frugt og grønt, kan føre til alvorlige fordøjelses problemer. 

NB: Kaniner tåler ikke hurtige ændringer i kostholdet, så alt mad skal introduceres forsigtigt over tid. Dette gælder også græs, særligt om foråret.

Gabriel, Troja og Ru    Foto: Katarina Vallbo

Gabriel, Troja og Ru   Foto: Katarina Vallbo

 • KANINER SKAL IKKE spise  

Kaniner er laktoseintolerante og skal ikke spise noget som indeholder mejeriprodukter, som yoghurtdrops. Kaniner skal heller aldrig spise brød, kartoffeler, linser, bønner, kiks, kager, korn og frø.   Giftigt: Løg, rabarber, stilk og blade på tomat, kærner og sten i frugt, avokado og chokolade.

Marit Emilie Buseth, Den store kaninbog