Allergi mot pelsdyr og høy.

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Molly og Ture   Foto: Emma Almquist

Molly og Ture  Foto: Emma Almquist

Det er mange som ser seg nødt til å omplassere dyrene sine når man oppdager allergiske reaksjoner. Det er naturligvis en trist og vanskelig situasjon, men det er heldigvis flere mulige løsninger på problemet. Jeg vil i innlegget gi informasjon om hvilke tiltak man bør prøve før man velger å gi opp samboerskapet med en pelsvenn. 

Jeg har i flere år fått tilbakemeldinger fra glade kaninfolk som kunne beholde dyrene sine til tross for allergi og sykdom. Det er jo ingen garanti, men både folk med milde symptom som rennende øyne og nysing, og de med mer alvorlige tilfellene med pusteproblemer, gir beskjed om at tiltakene til deres store overraskelse fungerer, og ingenting er jo bedre enn når man kan bo sammen som før.

Petal Cleanse

petal cleanse+kanin+allergi
Even skal børstes og smøres. Jeg er kledd i et praktisk forkle for beskyttelse av klær.   Foto: Selfie

Even skal børstes og smøres. Jeg er kledd i et praktisk forkle for beskyttelse av klær.  Foto: Selfie

Petal Cleanse er nesten et magisk middel som høres for godt ut til å være sant. Det viser seg allikevel å være svært effektivt og en uvurderlig hjelp for mange med allergi. Petal Cleanse fra Bio-Life  kan fjerne allergener og irritasjonsmomenter som forårsaker allergiske reaksjoner. Det mest vanlige er å bruke middelet som smøres på pelsen en gang i uka, mens de også har tekstilspray, luftspray og vaskemiddel til ytterligere hjelp mot de mer alvorlige tilfellene. Luft- og tekstilsprayen er forresten også effektiv mot støv- og pollenallergi. 

 

Vi har smurt Petal Cleanse på kaninenes pels ukentlig i ti år. Det gir en overraskende god effekt, og han som tidligere trodde han måtte flytte ut kan fremdeles bli boende. Dette er absolutt verdt en forsøk. Vær oppmerksom på at produktet bør brukes to tre uker før man merker full effekt. Husk også på å børste kaninens pels i forkant og sørge for å gni det godt inn i huden. Jeg sitter med kaninen i fanget og  bruker en vanlig klut.

Vi har også brukt tekstilsprayen. Da sprayer vi den på sofaen og tepper og støvsuger normalt etter et par timer. Dette gjøres annenhver uke eller ved behov. 

Jeg smører Melis     Foto: Marit Emilie Buseth

Jeg smører Melis    Foto: Marit Emilie Buseth

Hva er du allergisk mot?

Det er viktig å ta en test hos legen for å påvise hva du er allergisk mot. Kanskje er det ikke kaninen i seg selv som er poblemet, men høy og støv som følger dyreholdet? Kanskje reagerer du rett og slett på pollen? Kanskje kan du få medisin som hjelper deg? Det er mange som har fått seg en overraskelse her, og avhengig av hva man reagerer på er det naturligvis ulike tiltak man kan forsøke.

Allergi mot høy

Det er ikke til å unngå at det å leve med kaniner også innebærer mye høy. Om man har allergiske reaksjoner er det også her mulig å sette inn ulike tiltak. Noen reagerer f.eks. på timotei som det er mye av i de fleste høysorter beregnet på kanin. Det er imidlertid mulig å teste ut ulike typer høy. Kanskje du kan bruke en som har mindre av de gresstypene du reagerer på? Test ut ulike merker og typer. To gode naboer er f.eks leverandør med flere ulike typer høy. De fleste dyrebutikker kan ta inn dette. Finn høy som ikke støver så mye. Om en som er allergis mot høy skal håndtere dette kan det være lurt å bruke en pustemaske og eventuelt engangshansker. 

Man kan også få kjøpt sammenpressede høykaker fra f.eks Oxbow. Dette støver mindre og kan være fint å gi som tillegg til annet høy. 

Rengjøring

Det er ikke til å komme unna. Man må støvsuge og vaske. Her i huset støvsuger vi for eksempel raskt over tepper og gulv i stua og på kontoret hver morgen. Det høres slitsomt ut, men det er ikke mer enn en rutine, på linje med å pusse tenna. Alt er også tilrettelagt for at dette forblir en enkel operasjon, med støvsuger lett tilgjengelig og lite rot og tøys som må flyttes på. Det tar kun tre minutter med den daglige gjennomgangen, og så støvsuges og vaskes det naturligvis mer grundig av og til. Det er lurt å investere i en god og kraftig støvsuger som også er beregnet på de som har pelsdyr i hus. Vi har Miele Cats and Dogs og er veldig fornøyd med den. Det var som en ny verden da vi skiftet over fra vår gamle. Med tilhørende teppebanker får vi lett rene tepper og møbler. 

Man må naturligvis også ha god personlig hygiene. Vask deg på hendene etter å ha renset i dokasser, skiftet på høy eller klappet kaninen. Unngå også å ta i øynene etter å ha vært i kontakt med overnevnte. 

Jeg støvsuger lett som en plett     Foto: Marit Emilie Buseth

Jeg støvsuger lett som en plett    Foto: Marit Emilie Buseth

Tepper og underlag

Kaninene bør ha sklisikre tepper til å løpe og herje på, så tepper kommer man heller ikke unna. Det er da viktig å finne noen som er lette å rengjøre. Jeg er kjempefornøyd med  Rival Frise som vist på bildet. Om man får flekker på teppet er det også enkelt å få bort. Teppet er mykt og godt for både menneske- og kaninlabber. 

Kaninpels som setter seg fast i teppet? Ikke noe problem med Rival Frise.   Foto: Marit Emilie Buseth

Kaninpels som setter seg fast i teppet? Ikke noe problem med Rival Frise.  Foto: Marit Emilie Buseth

Møbler

For å sørge for en lett og effektiv rengjøring bør man også ha møbler og utstyr i orden. Det er naturligvis lettere å forhindre støv om man har skap med dører og ikke åpne bokhyller på en hel vegg. Det er lettere å holde det rent om man har det ryddig og også har overflater som er enkle å tørke over. I tillegg bør man ha et kaninhus hvor man både har dokasse og høyhekk. Da kan man minimere støv som virvler opp i lufta. Vi har høy og dokasse i et tilpasset bord fra Ikea. Hol har blitt til kaninHol. Lag to innganger for et praktisk kaninhus. 

Sofaen på bildet er også kanintilpasset. Romslig størrelse under gjør det til et populært oppholdssted for dyrene, samt at det er enkelt å støvsuge under sofaen. Stoffet tiltrekker seg heller ikke like mye pels og støv som den tidligere sofaen i ull. 

Kaninhol    Foto. Marit Emilie Buseth

Kaninhol   Foto. Marit Emilie Buseth

Luftrenser og ventilasjon

Det er mage som merker god effekt når de bruker en luftrenser. Vi hadde også det tidligere, men har ikke hatt behov for det etter at vi pusset opp og dermed åpnet opp en vegg. Vi fikk da mer gjennomgående rom og automatisk en bedre luftkvalitet. Det er naturligvis ikke så  praktisk å bare slå ned en vegg, men det er viktig med god ventilasjon og mulighet for lufting i alle rom

Jeg håper innlegget kan være til hjelp og kanskje forhindre en omplassering.