Tre skritt mot et godt kaninliv

Når jeg blir intervjuet på TV eller skal gi annen kortfattet informasjon til publikum fokuserer jeg gjerne på tre poeng. Jeg ser på helheten og forsøker å videreformidle essensen på en enkel og forståelig måte. Det er f.eks mange som ønsker en rask oppskrift på hva som fører til et godt kaninliv, men jeg kan naturligvis ikke lese opp en hel bok i forbifarten. Jeg velger meg da ut tre faktorer som er lette å forholde seg til og som samtidig innebærer mer av det som er viktig for økt velferd.

De fleste husker tre poeng, mens mye annen informasjon på en gang kan gjøre at man blir overveldet og egentlig ikke får med seg noe. Dette er fint å huske på når man prøver å hjelpe en nabo eller andre som kanskje har behov for litt kunnskap.

kaninkunnskap, kaninvelferd, kaninavl, kaninoppdrett

Boforhold 

Om man har tilfredsstillende boforhold innebærer det at kaninene har mulighet til å være i aktivitet,  til å holde seg i god form, løpe, leke og ha et stimulerende liv. Dette gjelder både ute og inne. Et anbefalt boforhold vil også sørge for at kaninen holdes varm og tørr og at det er mulig å bo flere sammen på et større område. Vi ser her at gode boforhold innebærer mer enn den faktisk innkvarteringen av kaninen.

Les om gode boforhold her

Et sosialt liv

Man må sørge for at kaninen har et tilfredsstillende sosialt liv. Kaniner er sosiale dyr som er avhengig av andres selskap for både trygghet og velbehag. Alle kaniner bør ha en artsfrend, og det er spesielt viktig om kaninen bor utendørs. En enslig kanin er en ensom kanin. 

Les mer om sosiale kaniner og forutsetninger for gode samliv her

Kosthold

Et høybasert kosthold er avgjørende for å holde kaninen sunn og frisk. De fleste sykdommer kaniner pådrar seg er et resultat av et uheldig kosthold. Følg de anbefalte retningslinjene og se en sunnere, slankere og gladere kanin. Å bruke mye tid på å spise høy og gress er også noe som aktiviserer kaninen.

 

Les mer om kosthold her

 

Se vanlige spørsmål om kanin her og få svar

Dinka      Foto: Katarina Vallbo

Dinka     Foto: Katarina Vallbo