Å være fosterhjem for kaniner

Vi hører stadig om kaniner som etterlates på ulike steder rundt omkring i landet. Disse dyrene er avhengig av oss for å klare seg, og organisasjoner  som redder inn dyrene må også ha hjelp til å ta vare på dem. Norges Kaninforening, ulike avdelinger av Dyrebeskyttelsen eller tilsvarende organisasjoner, søker derfor ofte etter fosterhjem, og jeg vil i innlegget fortelle litt om hva det innebærer og hva som skal til for å hjelpe et dyr i nød. 

 Bamse ble reddet av  Norges Kaninforening  og var i fosterhjem på Brattholmen Omplassering

Bamse ble reddet av Norges Kaninforening og var i fosterhjem på Brattholmen Omplassering

Noen velger å være faste fosterhjem, og hjelper da flere kaniner på veien til et nytt og bedre liv, mens andre kanskje er fosterhjem èn gang eller velger å adoptere dyret de hadde i beredskapshjem. Felles for alle er at de åpner hjemmet sitt, og det trenger verken være vanskelig eller kostbart. 

Hvordan skal kaninene bo?

Å være fosterhjem er en midlertidig ordning for kaninene, og man trenger ikke ha like store  områder som man har til egne fastboende. Man vil naturligvis at de skal ha det så godt som mulig, men når alternativet er å ikke få hjelp i det hele tatt, vil man kunne lempe litt på kravene for en periode. 

Det trenger absolutt ikke være vanskelig. Har du mulighet til å sette opp en binge med kompostgjerder i kjellerstua? Har du mulighet til å dele av et rom eller la en kanin gå fritt i en gang? Kanskje du har et vaskerom som kan passe som kaninbolig en stund? Eller en stallboks? Mulighetene er mange. Spør gjerne om flere praktiske tips på gruppa til Kaninboka 

Hva innebærer det å være fosterhjem?

Det er mange kaniner som trenger hjelp, enten fordi de er hjemløse eller har blitt reddet fra elendige forhold. For å redde dyr i nød må de først og fremst ha et sted å bo. De må kunne tas vare på i perioden som går fra de blir funnet og til de blir adopterte.  Dette trenger organisasjoner som Norges Kaninforening og Dyrebeskyttelsen hjelp til, så ta kontakt med dem om du vil bidra. 

Om man hjelper til med en "ny" kanin, vil denne normalt sett tas med til kastrering og bli helsesjekket av veterinær. Deretter må kaninen/e tas vare på frem til adopsjon.

Normalt vil organisasjoner kunne hjelpe til med utstyr og kostnader til mat, men hør med din aktuelle avdeling/forening.

 Jens under sofaen min.  Han var her noen uker før vi fant et godt hjem til ham. Han ble reddet av  Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus

Jens under sofaen min.  Han var her noen uker før vi fant et godt hjem til ham. Han ble reddet av Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus

I tillegg til å være fosterhjem, er det naturligvis også avgjørende at vi finner adoptivhjem. Når dyrene går videre til gode hjem, kan man hjelpe flere. Jeg oppfordrer derfor alle som er på utkikk etter kaniner å ta til seg omplasseringsdyr. La oss hjelpe de som trenger det. 

Vet du om en kanin som ikke har det godt? Få tips om hva du kan gjøre her

 Bie og Bever ble reddet av Norges Kaninforening. Vi kunne ikke hjulpet dem om vi ikke hadde fått hjelp til å ta vare på dem. De ble forøvrig adoptert av fosterhjemmet. 

Bie og Bever ble reddet av Norges Kaninforening. Vi kunne ikke hjulpet dem om vi ikke hadde fått hjelp til å ta vare på dem. De ble forøvrig adoptert av fosterhjemmet. 

29597828_1203115843156088_8489648831113741588_n.jpg

Mine kaniner har også vært i fosterhjem. Jeg er så takknemlig og glad over at noen kunne hjelpe, slik at jeg etterhvert kunne bli kjent med dem. 

1492783915181.jpeg