Hva skal kaninen spise?

Når man skal ta vare på dyr er det viktig å kjenne til artens naturlige levesett. Vi kan lære mye om hvordan de bør leve ved å se på deres ville slektninger, og en kanins kosthold vil ideelt bestå av ulike gresstyper, urter og blader. Kaninene vil spise ulike planter fra store områder, og tilgangen og næringsinnholdet vil variere med årstidene.

For å holde våre kaniner sunne og friske må vi gi et tilsvarende gressbasert og fiberrikt kosthold, og du vil i dette innlegget få en oversikt over kaninens behov.

Matsirkel-prosent.png

Høy og gress

Det er høy som er hovedmaten til kaniner.  85-90 % av kostholdet bør bestå av høy og gress, noe som normalt sett tilsvarer kaninens egen kroppsstørrelse.

Kaniner er laget for å spise mye næringsfattig og fiberrik mat som går raskt gjennom systemet, og høy er nødvendig for å holde en ømfintlig fordøyelse i gang. Uten fiberet vil den nødvendige bevegelsen i tarm og mage reduseres og gjøre kaninen syk. I tillegg er høyspising avgjørende for at tennene slipes ned og holder seg fine.

Om kaninen ikke spiser nok høy handler det ofte om at den får for mye annen mat, som pellets eller grønt. Kutt da ned på mengden tilleggsfòr og få en undersøkelse av tenner hos veterinær om dette ikke hjelper. Les mer om kaniner som ikke spiser høy her

NB: Pass alltid på at høyet er friskt og grovt.

Ninni koser seg med høy Foto: Janne Folkenborg

Ninni koser seg med høy Foto: Janne Folkenborg

Pellets

Som et supplement kan man gi en mager og fiberrik pellets. En liten mengde av et slikt tilleggsfòr vil sikre kaninens mineral- og vitaminbehov og sørge for at kaninen får i seg det den trenger av næringsstoffer.

Selv om det er fristende å gi mye er det viktig å huske på at det er høy som er kaninens hovedfòr. Veiledende mengde pellets vil som regel være 1-2 ss pr kg kanin, men dette kan man tilpasse hvert enkelt individ etter hold og behov. 

1455838133922.png

Det er viktig å velge en godt balansert pellets beregnet på kanin. Den skal være gressbasert, noe som betyr at gress eller høy skal være den første og viktigste ingrediensen, og verdiene bør være innenfor følgende anbefalinger;

 • Fiber: minst 21 %

 • Protein: 12-14%

 • Fett: 1-4 %

 • Kalsium: 0.6-1.0%

Eksempler på gode merker vi lett kan få tak i

 • Farmers (norskprodusert)

 • To gode naboer (norskprodusert)

 • Oxbow Animal Health

 • Supreme Petfood: Science Selective eller Fiba First.

 • Burgess Excel

 • Beaphar Nature (Jeg understreker at jeg mener Beaphar Nature og ikke noen av de andre typene de selge, som Care+)

Kaniner liker å gresse i flokk Foto: Katarina Vallbo

Kaniner liker å gresse i flokk Foto: Katarina Vallbo

Grønt

I tillegg til høy og pellets bør kaninen få en daglig porsjon med grønn bladsalat. Grønnsaker med mye sukker og stivelse bør begrenses, og man bør derfor også være forsiktig med gulrot. De fleste gir mye av dette i god tro, men det er nok mest på grunn av tegneserier hvor kaninene alltid spiser mengder. Gi heller en liten cm som godbit av og til.

NB: Kaniner tåler ikke hurtige endringer i kostholdet, så all mat må introduseres forsiktig over tid. Dette gjelder også gress, særlig på våren.

Godbiter

I stedet for å gi godbiter med sukker og stivelse, vil kaninens fordøyelse sette mer pris på et utvalg ulike høytyper og urter som spennende variasjon i kosten. Se mer her

Sunne godbiter kan også være ulike urter, greiner og blader, bær og frukt.

Muskat koser seg med sunne urter. Store og små kaniner har samme ernæringsmessige behov.

Muskat koser seg med sunne urter. Store og små kaniner har samme ernæringsmessige behov.

Hva skal kaninen ikke spise?

Visste du at de fleste sykdommer og lidelser kaniner pådrar seg følger et feilaktig kosthold? Det er derfor viktig å unngå uheldig mat og heller sørge for at kaninen får de beste forutsetningene for god helse.

Kaniner skal ikke ha pellets beregnet på andre dyr. Kaniner skal heller ikke få ulike blandinger, som gnagerblandinger eller mix med hele frø, korn, nøtter og tørket mais. Les mer om hvorfor kaniner aldri skal få gnagerblandinger her 

Mat som inneholder mye sukker og stivelse skal unngås. På grunn av deres raske fordøyelse tåler ikke kaninen mat som er rik på karbohydrater. Stivelsen rekker ikke å bli brutt ned i tarmen og fører til forstyrret tarmflora og redusert mobilitet, noe som vil gjøre kaninen dårlig.

Kaniner er laktoseintolerante og skal ikke spise noe som inneholder meieriprodukter, som youghurtdrops. Kaniner skal heller aldri spise brød, potet, linser, bønner, kjeks, kaker, korn og frø.   Giftig: Løk, rabarbra, stilk og blader på tomat, kjerner og steiner i frukt, avokado og sjokolade

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

1492781686626.jpeg
1492783915181.jpeg

Kaninen min spiser ikke høy

Av og til får jeg høre om kaniner som ikke spiser høy. Som regel er dette lett å endre på, og jeg vil i dette innlegget vise hva man bør gjøre om man har kaniner som ikke spiser gress og høy.

 • Kosthold

Den vanligste årsaken til at kaniner ikke spiser nok høy er at de får for mye av annen mat. Mange gir kaninene alt for mye pellets eller ulike blandinger, og tenker i beste mening at dette er kaninmat. Om kaninene har fri tilgang på næringsrik og smakfull mat, vil de velge dette fremfor det sunne og fiberrike høyet, noe som på sikt vil føre til at de blir alvorlig syke. Det er derfor avgjørende for din kanins helse, at du måler opp og doserer pellets utifra din kanins vekt. På denne måten kan du sørge for at kaninene døgnet gjennom vil knaske høy.

 

Om kaninen til tross for anbefalt mengde pellets fremdeles ikke spiser høy, kan man naturligvis ikke sulte kaninen. Da må kaninen få en undersøkelse av tennene hos veterinær, for å avdekke eller utelukke tannproblemer. Se siste punkt. 

 

 • Hvordan er kvaliteten på høyet?

Er det høy av god kvalitet? Høyet skal være friskt, tørt, støve lite, lukte godt og ha lange og kraftige strå. Poser du får kjøpt på dagligvarebutikkene er ikke av god kvalitet og må unngås. Kjøp heller poser i ulike dyrebutikker eller på Felleskjøpet, som To gode naboer, Norsk Høy mm, eller direkte fra en bonde. Test ut ulike alternativer og finn din kanins favoritt. 

 

 • Undersøkelse av tenner hos veterinær

Om kaninen unngår høy til tross for anbefalt mengde pellets og god kvalitet på høyet, må tennene undersøkes av veterinær. Om kaninen unngår høy tyder det ofte på at det er noe galt med jekslene og at disse må justeres hos veterinær. 

Kaninen spiser gress ved en spesiell måte å tygge på, med både side- og frem og tilbakebevegelser i underkjeven i forhold til overkjeven. Dette sørger for at jekslene slipes ned og holder kanintennene i riktig lengde og form. Om kaninen spiser for lite høy og for mye annen mat, vil tennene bli feilstilte i munnen, noe som vil føre til alvorlige og smertefulle tannproblemer. Kaniner er gressetere og MÅ spise høy eller gress for å opprettholde en normal tarmfunksjon og et levedyktig tannsett.

kaninmat

Høytid

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Dyr bør få tilsvarende mat som de ville spist i naturen. En kanins diett ville ideellt bestå av ulike gresstyper, høysorter, urter og blader, noe som også gjelder chinchilla, degus og marsvin. Siden de fleste ikke har ubegrensede mengder jorder og åkre å høste mat fra daglig, er det ikke realistisk å tro man kan tilby kaninene alt de trenger ved å gi dem høy. Dette skal imdlertid alltid være hovedmaten til kaninen, og tilleggsmat som pellets, skal kun gis i små porsjoner for å dekke dagsbehovet for mineraler og vitaminer. 

I stedet for å gi godbiter med sukker og stivelse, vil kaninens fordøyelse sette mer pris på et utvalg ulike høytyper og urter som spennende variasjon i kosten. I tillegg til det daglige hovedhøyet anbefaler jeg derfor å daglig blande inn litt av de ulike typene til To gode naboer, eller lignende typer om du har det tilgjengelig. Mine forsøkskaniner Harald, Melis og Even* har naturligvis testet ut posene til To gode naboer, og her kan dere se at det faller i smak. De nærmest kaster seg over høyhekken når jeg fyller på med nytt høy. Havrehøyet er spesielt populært her i huset.

Even vil ha havrehøyet      Foto: Marit Emilie Buseth

Even vil ha havrehøyet     Foto: Marit Emilie Buseth


NB. Dette er ikke sponset reklame. Jeg gir kun råd etter hva som er gunstig for kaninene. Det samme gjelder når jeg anbefaler pelletsmerker.

*Innlegget ble publisert på min tidligere blogg før Mandel flyttet inn.Det er greit å nevne for oppmerksomme lesere som så at jeg ikke nevnte henne.


Gnagerblanding er sykdomsfremkallende og skadelig for kanin

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Mange gir kaninene sine helseskadelig mat i beste mening, og det er ikke rart, all den tid produsenter og butikker fremdeles gir kunder misvisende og farlig informasjon. Jeg har i mange år forsøkt å bedre forholdene ved å gi en forståelse av hvordan fordøyelsen fungerer, og øke kunnskapen om hva kaninen bør serveres. Nå er de uheldige effektene av å gi slike blandinger også  vitenskapelig dokumentert , og studiet, som ble gjort av The Royal School of Veterinary Studies i samarbeid med Burgess, bekrefter det vi allerede vet om kaninens ernæringsmessige behov. Formålet med studiet var å se effektene ulike dietter hadde på tannhelsen og fordøyelsen forøvrig. Jeg vil gå gjennom hovedfunnene i dette innlegget, men skriver også mer om det i min engelske bok Rabbit Behaviour, Health and Care. Kort fortalt bekrefter studiet at det er skadelig for kaninens tenner, fordøyelse og øvrige helse å spise gnagerblanding.

aaaaaaa.jpg

Studiet foregikk over 17 måneder og hadde fire ulike testgrupper:

 • -Kaniner som kun spiste høy
 • -Kaniner som kun spiste gnagerblanding/kaninblanding
 • -Kaniner som spiste gnagerblanding og høy
 • -Kaniner som spiste en fiberrik pellets og høy

Ikke overraskende fant de at kaninene som spiste gnagerblanding plukket ut bitene de likte best og derfor fikk et ubalansert kosthold. 100% av kaninene unngikk å spise de mest fiberrike pelletsbitene i blandingene. I tillegg ble kaninene  som spiste blandinger raskt overvektige. Overvekt hos kanin er i seg selv et problem, da tykke kaniner i tillegg til fordøyelsessykdommer, har stor risiko for å utvikle ben- og leddplager, labbesår, utfordringer knyttet til metabolisme, fluelaveangrep mm. 

Kaninene som spiste gnagerblanding utviklet også tannproblemer. Les mer nedenfor. 

Testgruppen som kom best ut rent kroppsmessig var de som fikk en liten mengde pellets ved siden av høyet, en diett som sammenfaller med kostholdsrådene jeg gir her og i Den store kaninboka.

Kaniner har en fordøyelse som er designet for å spise fiberrik og næringsfattig plantekost. Mengde, størrelse og utseende på  kaninens lort er en indikator på hvorvidt fordøyelsen er sunn og frisk. Store og lyse avføringskuler produseres fra ufordøybart fiber, mens caecotrophs, eller blindtarmslort som vi ofte kaller det i Norge, er de drueklaselignende, mørke og sterkt luktende kulene som produseres som følge av fordøybare fibre, og som gjerne spises direkte fra anus.

Kaniner er avhengig av en konstant bevegelse i fordøyelsessystemet, og store mengder høy og gress er det som holder tarm- og magetraktus i form. En hurtig fordøyelse gjør at stivelse ikke rekker å bli brutt ned i tarmen, og inntak av matvarer med mye stivelse og sukker fører derfor til en ekspansiv bakterievekst og ubalanse i bakteriefloraen. Gnagerblandinger inneholder mye stivelse i form av frø, korn, nøtter etc, og skal derfor unngås.  Studiet fant  da også at kaniner som spiste blandingsmaten fikk færre, mindre og mørkere avføringskuler, noe som indikerer dårligere mobilitet i fordøyelsessystemet. Lavere mobilitet fører til større risiko for å utvikle alvorlige forstoppelser og kan dermed være fatalt.

På bildet til høyre ser dere  avføringen til kaniner i forsøket. Lorten til vestre kommer naturligvis fra en kanin som spiste en mager og fiberrik diett, mens avføringskulene til høyre ble produsert av kaniner som spiste blandingsmat.

 

Kaninene som spiste blandingsmaten produserte  også langt mer blindtarmsavføring enn hva de klarte å spise, noe som er normalt om kaninen får i seg for mye næring. Dette resulterer gjerne i at illeluktende avføring setter seg fast i pelsen og at kaninen får skitten rompe. Dette er alvorlig og kan bl.a føre til fluelarveangrep, og om man har kaniner med stadig stinkende romper og våt avføring må man endre kostholdet og følge oversikten jeg viste til øverst i innlegget.

Studiet viste også at gnagerblandinger fører til tannproblemer.  Begge grupperingene som spiste gnagerblandinger fikk i løpet av testperioden kurvede jeksler og tannrøtter som vokste og sprikte utover. Om dette ikke tas tak i vil kaninen utvikle alvorlige og smertefulle tannproblemer. Les om symptom på smerte og sykdom her. 

Amos og Helga viser hva som er et godt kosthold   Foto: Katarina Vallbo

Amos og Helga viser hva som er et godt kosthold   Foto: Katarina Vallbo

Konsekvenser av studiet

Flere dyrebutikker og produsenter i UK har tatt konsekvensene av de nye vitenskapelige bevisene.  Pets at Home er en av de store kjedene som har tatt ansvar og fjernet blandinger fra hyllene. De selger nå kun pellets. Når man vet hvor store skader blandingene har på tyggebevegelsene og den øvrige fordøyelsen, bør man også sørge for å gi så gode forutsetninger som mulig til egne kaniner. Noe annet er ikke forsvarlig. 

Resultatet kan også overføres til marsvin, degus og chinchilla.

Les mer om kosthold og hva kaniner skal spise her

Marit Emilie Buseth

Kaninene illustrerer et godt kosthold    Foto: Katarina Vallbo, Sverige

Kaninene illustrerer et godt kosthold   Foto: Katarina Vallbo, Sverige