Myxomatose

Kanin med myxomatose    Foto: Glen Cousquer

Kanin med myxomatose   Foto: Glen Cousquer

Myxomatose (kaninpest) er en alvorlig virusinfeksjon som fører til lidelse og død hos kaniner. Vi ser sporadiske utbrudd i både Sverige og Danmark, mens sykdommen foreløpig ikke er påvist i Norge. Vaksine er derfor verken tilgjengelig eller lovlig her hjemme, mens det anbefales i land hvor virusinfeksjonen er kjent.

I innlegget vil jeg fortelle om sykdommen og hvilke tiltak man kan gjøre for å minimere smitte.

Jeg vil også poengtere at man ikke bør ta med kaniner fra andre land inn til Norge. Dette gjelder også miljø som kanskje importerer dyr for avl. Vi har heldigvis ikke villkaniner som er med på å spre smitten, men det er en svært alvorlig og smittsom sykdom vi ikke vil ha i landet. 

Om man oppdager døde eller døende villkaniner med typiske symptom, skal man kontakte Statens veterinærmedisinske anstalt. Det samme gjelder naturligvis om det skjer med egne dyr. Behandlende veterinær må da melde dette videre.

Hva er Myxomatose/kaninpest?

Myxomatose er en alvorlig virusinfeksjon som har jevnlige utbrudd med noen års mellomrom. Sykdommen er svært karakteristisk, hvor man ser typisk symptomer som rennende, oppsvulmede og sammenklistrede øyne, oppsvulmede lepper og genetalier og kraftig puss fra nese og øyne. I tillegg kommer feber, depresjon, problemer med å spise og puste, samt irritert og hoven hud, særlig rundt hodet. Om kaninen ikke er vaksinert, vil sykdommen som oftest være dødelig.

Hos villkaniner tas de ofte av rovdyr i den siste fasen, siden de blir blinde og uten i stand til å lukte. Mange svimer også ut i veien og blir påkjørt eller avlivet av folk som finner dem.

På et kurs i UK fikk jeg fikk undersøke en britisk villkanin som ble avlivet som følge av Myxomatose. Se de sammenklistrede øynene.   Foto: Marit Emilie Buseth

På et kurs i UK fikk jeg fikk undersøke en britisk villkanin som ble avlivet som følge av Myxomatose. Se de sammenklistrede øynene.  Foto: Marit Emilie Buseth

Kan mennesker og andre dyr smittes?

Nei. Det er kun kaniner som smittes.

Kan kaniner pleies og bli friske?

Uvaksinerte dyr vil dø i 99% av tilfellene. En vaksine vil kunne dempe symptomene eller forhindre helt at dyr blir syke, og er altså helt avgjørende om man bor i områder med utbrudd. Pleie av  syke dyr innebærer å få i dem væske og næring. Man bør også lindre plagene ved å rense øyne, munn og nese for ubehagelig puss. Det er også anbefalt å la kaninen bo i varme omgivelser, da viruset ser ut til å klare seg best i noe lavere temperaturer.

Dessverre er sykdommen som oftest dødelig på uvaksinerte dyr, og man bør vurdere hvorvidt kaninen har noen sjanser til å klare seg, eller om den bør få slippe å lide seg gjennom en forferdelig slutt. Avlivning så raskt som mulig er oftest det beste når sykdommen er påvist på uvaksinerte dyr.

Hvordan unngår jeg at mine kaniner blir smittet?

Tenk forebygging!

Vaksine

I land med Myxomatose anbefales det å vaksinere kaniner i områder med utbrudd. Dette bør gjøres årlig. Dette er i skivende stund verken nødvendig, tilgjengelig eller lovlig i Norge, dette for smitten skal være mulig å oppdage og at en eventuell infeksjon ikke skal kunne skjules ved en vaksine. 

Smittevern

Smittevern er viktig. Du kan føre med deg smitte om du har vært i kontakt med syke dyr, så følg disse rådene:

  • Vask hender og skift klær og sko mellom stell av ulike kaniner.
  • Ha svært god hygiene der kaniner bor. Særlig der kaniner er oppstallet i bur er det viktig at hygienen er svært god. Skift ofte på dokasser.
  • Ikke bruk andre kaniners børster, seler etc

Og jeg gjentar: Ikke ta med kaniner fra Sverige og Danmark inn til Norge! Selv om du har fått tillatelse fra Mattilsynet til å ta med din kanin frem og tilbake på ferie, kan denne trekkes tilbake om det er utbrudd i området mens dere er borte. Da risikerer du å ikke kunne ta med kaninen hjem igjen. 

Richard Saunders viser meg her typiske symptom som oppsvulmede ører og gjenklistrede øyne.     Foto: Marit Emilie Buseth

Richard Saunders viser meg her typiske symptom som oppsvulmede ører og gjenklistrede øyne.  Foto: Marit Emilie Buseth