Hva skal man gjøre når kaninen ikke spiser?

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Even er syk og jeg gir ham livsnødvendig næring.   Foto: Aksel Hunstad

Even er syk og jeg gir ham livsnødvendig næring.  Foto: Aksel Hunstad

Kaniner klager ikke. De klynker ikke om de brekker et ribbein, de gråter ikke om de har vondt i magen, og de piper ikke ved intense smerter i munnen. Som byttedyr vil de forsøke å skjule svakhet og alle som har kaniner må derfor vite hvordan de skal avsløre dem. Man må være kjent med og oppmerksom på kaninens subtile signal om at noe er veien, noe som igjen gjør at man kan sette i gang med tilrådelig behandling så snart man ser tegn på at ikke alt er som det skal være.

Ofte merker man ikke at noe er galt før kaninen ikke lenger klarer å skjule ubehaget, og da har det gjerne gått en stund. Det er derfor viktig å reagere raskt når man først ser en endring. Her forteller jeg om ulike tegn og symptom på sykdom man bør kjenne til, mens det mest åpenbare kanskje er at kaninen ikke vil spise. 

Så hva gjør man nå kaninen slutter å spise? Jeg vil i dette innlegget vise hvordan man kan gi assistert fòring til en kanin som ikke spiser, enten som følge av sykdom eller som følge av smerte og ubehag etter inngrep som kastrering, tannbehandling etc. Jeg understreker at man ikke i alle tilfeller bør gi Critical Care, og at man uansett må oppsøke en kaninkyndig veterinær så raskt som mulig om kaninen ikke blir bedre innen kort tid. 

Hva er Critical Care?

Even viser frem en pakke med Critical Care fra Oxbow og en sprøyte fra Recovery Supreme.     Foto: Marit Emilie Buseth

Even viser frem en pakke med Critical Care fra Oxbow og en sprøyte fra Recovery Supreme.    Foto: Marit Emilie Buseth

Assistert fòring,  væsketilførsel og smertelindring er det viktigste når man skal pleie en syk kanin. Mens katter og hunder kan overleve  lenger uten mat, vil kaninens fordøyelse allrede være redusert etter noen timer uten mat. Om det går for lang tid vil det føre til alvorlige komplikasjoner.

Critical Care fra Oxbow Animalt Health og Recovery fra Supreme Petfood, er begge et næringmessig komplett pulver, som ved å tilsette vann blir til en grøt man kan gi kaniner som ikke spiser selv. Det er ideelle blandinger av fiber, protein, vitaminer og mineraler, og det er utviklet for å stabilisere og påskynde kaninens restitusjon.

Om man ikke har disse produktene for hånden kan man som en kriseløsning lage en pelletsmos av kaninens pellets blandet med vann, men dette er langt fra en optimal løsning.

Kaninapotek og førstehjelp

Om man har en kanin må man også ha et kaninapotek. Kaniner kan bli akutt syke, og førstehjelp på stedet kan være avgjørende for kaninens overlevelse eller rekonvalesens. 

Det viktigste man kan ha i et kaninapotek er

  • Critical Care eller Recovery
  • Engangssprøyter man kan bruke til å gi væske og assistert fòring oralt. 

Hvilke spøyter er best å bruke?

Tilpasning av sprøyte  

Tilpasning av sprøyte  

Det beste er å bruke en sprøyte med en lang og smal tupp. Da kan du enkelt føre den inn i kaninens munn. Selv bruker jeg sprøyta fra Recovery Supreme Petfood, som vist på bildene øverst i innlegget. Om jeg ikke har de tilgjengelig foretrekker jeg ordinære sprøyter på 1 ml. De kan kjøpes på apoteket. For å få en litt større åpning er det greit å klippe av den ytterste delen av tuppen med en klosaks. Da blir det lettere å både dra opp grøt i sprøyta og gi den til kaninen. 

Hvorfor skal jeg gi Critical Care?

Kaniner er avhengig av en konstant bevegelse i mage og tarmtraktus, og en redusert mobilitet eller full stans i fordøyelsessystemet må derfor behandles umiddelbart. Om kaniner ikke spiser blir de raskt dehydrerte, noe som fører til ytterligere plager. En kanin som ikke har spist eller hatt avføring på 24 timer må derfor alltid tas med til veterinær for stabilisering, undersøkelse og behandling, mens man i forkant må gi førstehjelp. Til det trenger man kunnskap og ikke minst et anbefalt kaninapotek.

Når skal jeg gi Critical Care?

Critical Care og Recovery er ingen mirakelkur. Om kaninen din lider av en sykdom må hun eller han naturligvis behandles av en kaninkyndig veterinær. I mange tilfeller vil imidlertid denne grøten fungere som livreddende førstehjelp inntil man er på klinikken, eller rett og slett forkorte rekonvalesensen som følger sykdom og inngrep. Ofte vil en slik tilførsel av fiber også være tilstrekkelig til å få i gang fordøyelsessystemet igjen og dermed forhindre videre utvikling av plager.

Enkelte ganger bør man imidlertid  være forsiktig med å gi Critical Care og Recovery, eller unngå dette helt. Om kaninen har en fullstendig blokkering i tarm eller mage bør veterinær konsulteres og en diagnose settes før videre behandling. Gi da væske oralt, eventuelt veldig tynn grøt ved tvil, og kom deg snarest til veterinær.

Hvor mye skal jeg gi?

 En syk kanin som ikke spiser kan få 30-50 ml pr kg kroppsvekt pr døgn. Fordel dette jevnt utover hele døgnet. Om kaninen spiser noe selv, og kun trenger CC som et tilskudd gir man naturligvis mindre.

Jeg gir grøt til Even    Foto: Aksel Hunstad

Jeg gir grøt til Even   Foto: Aksel Hunstad

Hvordan gir jeg Critical Care til kaninen?

Lag en blanding av pulver og lunkent vann. Sørg for at grøten er flytende og tynn nok til at du får den i sprøytene du ha tilgjengelig. 

Det er flere ulike teknikker, men jeg foretrekker å ha kaninen på fanget med ansiktet vendt mot knærne, som vist på bildet. Kaniner har ikke hjørnetenner, og et mellomrom mellom fortennene og jekslene er perfekt for å føre inn sprøyta. Alternativt kan man ha kaninen på et sklisikkert underlag, enten på gulvet eller på et bord. Få noen til å hjelpe deg med å holde kaninen rolig, eller pakk den inn i et håndkle, som en kaninburrito.

Kaninen må aldri spøytefòres når den ligger på ryggen. Kaninen vil da kunne kveles eller få væske eller grøt i lungene, noe som vil være fatalt

Vær også varsom med innsprøyting, da kaninen alltid må få mulighet til å svelge unna. Gi 1-2 ml hver gang, la kaninen svelge unna, og fortsett deretter den assisterte matingen.

Væskebehandling

Harald i kaninburrito

Harald i kaninburrito

Ved dehydrering bør man også gi vann oralt med sprøytene du har i ditt apotek. I moderate tilfeller av fordøyelsesplager kan dette være tilstrekkelig væsketilførsel, men om kaninen ikke blir bedre og verken spiser eller drikker, er det viktig at en veterinær gir væske under huden eller intravenøst. Den  trenger 100 ml pr kg kroppsvekt pr døgn, og det vil man ikke kunne gi oralt. Forsøk å gi 10  ml pr gang, fordelt over fire, fem ganger  i døgnet. Husk at vannet må være kroppstemperert, altså ikke iskaldt. Oppsøk veterinær så snart som mulig om du ikke ser snarlig bedring. Pass på at kaninen svelger unna. Se mer om hvordan man kan gi væske og CC i filmen nedenfor. Der viser jeg hvordan jeg lager og gir grøt til Harald.

Jeg lager og gir grøt 

De fleste sykdommer og plager kaniner pådrar seg kommer som følge av et uheldig og feilaktig kosthold. Sørg derfor for at kaninen har en høybasert diett med kun en liten mengde fiberrik og mager pellets som tilleggsfòr, samt litt salat. Følg kostholdsrådene jeg gir i dette innlegget.