Symptom på sykdom og plage hos kanin

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Kaniner er ikke alltid lette å forstå. De bjeffer ikke og viser heller ikke like tydelig som en hund at den føler ubehag. Som byttedyr vil kaninen alltid forsøke å skjule smerte og ubehag så langt det er mulig. Med fiender i luften, under jorden og bak enhver busk vil kaninen minimere sjansen for å bli sett og spist. Den vil ikke til trekke seg unødig oppmeksomhet ved å vise at den er svak og følgelig det letteste byttet i flokken. Derfor later også din kanin som om den er frisk og kjekk selv om den kan ha hatt vondt i lengre tid. Når pinen er så uutholdelig at den ikke lenger kan spille skuespill, er det gjerne på et så sent tidspunkt i sykdomsforløpet at det er viktig å starte behandlingen umiddelbart.
— Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka, s.91
Er det noen som ser meg her mon tro? Dinka er frisk og nysgjerrig  Foto: Katarina Vallbo

Er det noen som ser meg her mon tro? Dinka er frisk og nysgjerrig Foto: Katarina Vallbo

Kaniner er subtile dyr. Det er derfor uheldig at barn skal ha ansvaret for å se til kaniner, da de stort sett ikke har forutsetninger for å bedømme sykdomstegn eller generelt ubehag og følgelig kan overse viktige detaljer som kan medføre videre utvikling av alvorlige plager. 

Alle som har kaniner må vite hvordan de skal avdekke symptomer på at noe er galt, vite hva det kan bety og hva man kan gjøre, noe som i de aller fleste tilfeller betyr at man må oppsøke en kaninkyndig veterinær. Jeg vil i artikkelen vise hvordan man kan blir flinkere til å oppdage at noe er galt, men viser til bøkene mine for ytterligere forståelse og kjennskap til ulike sykdommer.

Mandel er oppmerksom og kvikk. Bak henne gresser Melis og Even.   Foto: Marit Emilie Buseth

Mandel er oppmerksom og kvikk. Bak henne gresser Melis og Even.  Foto: Marit Emilie Buseth

Hvordan er en normal og frisk kanin?

Jeg pleier å si at all form form for endring kan være et tegn at noe er galt. Åpenbare endringer som at kaninen slutter å spise må tas alvorlig, i tillegg må mer subtile signal som endring i atferd også tas seriøst. Det er altså avgjørende å kjenne sin kanin. Hvordan oppfører kaninen din seg når hun er glad og frisk? Hvor mye høy spiser kaninen, og hvordan er avføringen? Hvordan føles det å kjenne på en frisk og myk kaninmage? For å avdekke noe unormalt må man kjenne det normale. 

Samtidig må ikke sykdomstegn bli en målestokk for det normale. Det er viktig å understreke dette, da noen kan tro at symptom på lidelse faktisk er helt vanlig og dermed ufarlig. For å forklare kan jeg gi noen eksempler:  At en kanin har fuktig og klissete avføring i rumpa, blir dessverre ofte sett på som vanlig, når det heller er et tegn på sykdom eller feilernæring. På samme vis kan det å ha rennende øyne oppfattes som normalt, for det har jo kaninen alltid hatt, mens det i realiteten er et et alvorlig symptom man må få undersøkt hos en veterinær. 

Dinka viser tegn på smerte. Katarina hadde kanskje ikke sett det om det ikke hadde vært for at kaninen vanligvis løp omkring og ville ha mat da hun stod opp. Dinka ville ikke sosialisere eller spise, men satt som en ball og trykket. Det viste seg også at Dinka var alvorlig syk. Se hvordan det går med henne senere i innlegget.   Foto. Katarina Vallbo

Dinka viser tegn på smerte. Katarina hadde kanskje ikke sett det om det ikke hadde vært for at kaninen vanligvis løp omkring og ville ha mat da hun stod opp. Dinka ville ikke sosialisere eller spise, men satt som en ball og trykket. Det viste seg også at Dinka var alvorlig syk. Se hvordan det går med henne senere i innlegget.  Foto. Katarina Vallbo

Sist men ikke minst er det en fordel å ha nær kontakt med sine kaniner. Frittgående huskaniner har gjerne en fordel i forhold til sine artsfrender ute i garasjer og hager, da man naturlig nok lettere kan følge med på kaninens atferd og vaner om man lever sammen med dyret. Jeg blir f.eks møtt av en gjeng med viltre kaniner som løper frem og tilbake nå jeg står opp. De blir helt ville av begeistring når jeg åpner døra fra soverommet og går inn på badet, da er det nemlig snart noe godt på gang. De vet at de får salat på morgenen og har gledet seg til servering. Etter at de har spist salaten er de fornøyde og går og legger seg igjen, mens jeg kan fylle på høy og sjekke at de ha spist og hatt fin avføring. Om en av kaninene ikke løper med de andre og heller gjemmer seg og ikke vil spise, vet jeg at noe kan være galt. Kaniner er vanedyr. Om noe er annerledes enn normalt bør man reagere. 

Uavhengig av hvordan man har kaninene boende er det en fordel å observere dem flere ganger i løpet av døgnet.

 

Symptom på sykdom og lidelse

Akutte symptom og skader som krever umiddelbare tiltak

 • Anoreksi. Kaninen spiser ikke
 • Kaninen har ikke avføring 
 • Oppblåst mage
 • Pustebesvær
 • Kaninen blir apatisk og deprimert, mister interessen for omverdenen
 • Kaninen skjærer tenner. 
 • Kaninen klarer ikke å urinere
 • Kollaps
 • Anfall
 • Heteslag
 • Fluelaveangep
 • Kaninunger som får diare
 • Brudd
 • Lammelse
 • Skjevt hode eller manglende balanse. 

Andre symptom på smerte og sykdom man må reagere på. Bestill  en time hos veterinær.

 •  Kaninen løper ikke rundt som normalt, vil ikke sitte på favorittplassen, tigger ikke etter godsaker som normalt, gjemmer seg etc.
 • Andre atferdsendringer, som aggresjon, kaninen blir nevøs etc
 • Kaninen isolerer seg både fra deg og kaninkompiser
 • Endring i mengde, størrelse og utseende på avføring
 • Kaninen spiser mindre eller kutter ut spesielle matvarer, som høy.
 • Kaninen har problemer med å legge seg komfortabelt 
 • Unormalt eller manglende stell av egen pels. 
 • Overdreven oppmerksomhet, som å slikke på et sår etc, indikerer smerte og ubehag.
 • Rennende øyne
 • Kaninen kniper sammen øyet
 • Sikkel fra munn
 • Våt snute
 • Kaninen nyser 
 • Vekttap
 • Overvekt
 • Fukt i bakpartiet som følge av urin eller avføring som sitter fast i pelsen
 • Labbesår
 • Urinskolding
 • Blod i urinen
 • Økt vanninntak
 • Plutselig urenslighet, økt urinering

 

Det viste seg at Dinka hadde abscesser på den ene forlabben. De ble fjernet kirurgisk, men kaninen fikk dessverre skader på det ene øyet under operasjonen. Det var en periode hun ikke hadde det så greit, men hun fikk både omsorg, godt stell og tilstrekkelig med smertelindring. I dag er hun en glad og frisk kanin.  Foto: Katarina Vallbo, Sverige

Det viste seg at Dinka hadde abscesser på den ene forlabben. De ble fjernet kirurgisk, men kaninen fikk dessverre skader på det ene øyet under operasjonen. Det var en periode hun ikke hadde det så greit, men hun fikk både omsorg, godt stell og tilstrekkelig med smertelindring. I dag er hun en glad og frisk kanin.  Foto: Katarina Vallbo, Sverige

Les også min artikkel om hva man skal gjøre når kaninen ikke spiser

Moltas, Dinka og Helga har lever et godt kaninliv i dag.    Foto: Katarina Vallbo

Moltas, Dinka og Helga har lever et godt kaninliv i dag.   Foto: Katarina Vallbo

Marit Emilie Buseth


Share