Gnaverblanding er sygdoms fremkaldende og skadeligt for kaniner

Mange giver sine kaniner sundhedsskadeligt mad i bedste mening, og det er ikke underligt, så længe producenter og butikker stadig giver kunder misvisende og farlig information. Jeg har i mange år forsøgt at forbedre forholdene, ved at give en forståelse af, hvordan fordøjelsen fungerer, og øge kundskaben om, hvad kaninen bør få serveret. Nu er de uheldige konsekvenser, af at give sådanne blandinger, også videnskabeligt dokumenteret, og studiet, som blev lavet af The Royal School of Veterinary Studies i samarbejde med Burgess, bekræfter det vi allerede ved om kaninens ernæringsmæssige behov. Formålet med studiet var at se følgevirkningerne, som de forskellige diæter havde på tænderne og fordøjelsen. Jeg vil gennemgå hoved fundene i dette indlæg, men skriver også mere om det i min engelske bog Rabbit Behaviour, Health and Care. Kort fortalt bekræfter studiet, at det er skadeligt for kaniners tænder, fordøjelse og øvrige helse at spise gnaverblanding.

 

Studiet foregik over 17 måneder og havde fire forskellige testgrupper:

  • ·       -Kaniner som kun spiste hø
  • ·       -Kaniner som kun spiste gnaverblanding/kaninblanding
  • ·       -Kaniner som spiste gnaverblanding og hø
  • ·       -Kaniner som spiste en fiberrige piller og hø

Ikke overraskende så de, at kaninerne som spiste gnaverblanding primært spiste de stykker, som de bedst kunne lide, og derfor fik et ubalanceret kosthold. 100% af kaninerne undgik at spise de mest fiberrige foder piller i blandingen. I tillæg blev kaninerne, som spiste blandinger hurtigt overvægtige. Overvægt hos kaniner er i sig selv et problem, da tykke kaniner i tillæg til fordøjelsessygdomme, har stor risiko for at udvikle knogle og led skader, sår under poterne, udfordringer knyttet til metabolisme, fluelarveangreb m.m. 

Kaninerne som spiste gnaverblanding udviklede også tand problemer. Læs mere nedenfor. 

Testgruppen der kom bedst ud rent krops mæssigt, var de som fik en lille mængde piller ved siden af høet, en diæt som stemmer overens med kostholds rådene jeg giver her og i Den store kaninboka.

 Kaniner har en fordøjelse som er designet til at spise fiberrig og næringsfattig plantekost. Mængde, størrelse og udseende på kaninens lort er en indikator på, hvorvidt fordøjelsen er sund og frisk. Store og lyse afføringskugler produceres fra ufordøjelige fibre, imens caecotrophs, eller blindtarmslort, som vi ofte kalder det i Norge, er de drueklase lignende, mørke og stærkt lugtende kuler, som produceres som følge af fordøjelige fibre, og som gerne spises direkte fra anus.

Kaniner er afhængige af en konstant bevægelse i fordøjelsessystemet, og store mængder hø og græs er det som holder tarm- og mavetraktus i form. En hurtig fordøjelse gør, at stivelse ikke når at blive brudt ned i tarmen, og indtag af madvarer med meget stivelse og sukker, fører derfor til en ekspansiv bakterievækst og ubalance i bakteriefloraen. Gnaverblandinger indeholder meget stivelse i form af frø, korn, nødder etc, og skal derfor undgås. Studiet fandt da også, at kaniner som spiste blandings maden fik færre, mindre og mørkere afførings kugler, noget som indikerer dårligere mobilitet i fordøjelsessystemet. Lavere mobilitet fører til større risiko for at udvikle alvorlige forstoppelser og kan dermed være fatalt. 

På billedet ser man afføringen fra kaniner i forsøget. Lorten til vestre kommer naturligvis fra en kanin, som spiste en mager og fiberrig diæt, imens afførings kuglerne til højre, blev produceret af kaniner som spiste blandings mad.

Kaninerne som spiste blandings maden, producerede også langt mere blindtarms afføring end hvad de klarede at spise, noget som er normalt, hvis kaninen får for meget næring. Dette resulterer gerne i, at ildelugtende afføring sætter sig fast i pelsen, og at kaninen får beskidt rumpe. Dette er alvorligt og kan bl.a føre til fluelarveangreb, og hvis man har kaniner med stadig stinkende rumper og våd afføring, må man ændre kostholdet og følge oversigten jeg viste til øverst i indlægget.

Studiet viste også, at gnaverblandinger fører til tand problemer. Begge grupperingerne som spiste gnaverblandinger fik i løbet af testperioden kurvede kindtænder og tandrødder som voksede og spredte sig. Hvis dette ikke håndteres vil kaninen udvikle alvorlige og smertefulde tand problemer. Les om symptom på smerte og sykdom her. 

Et godt måltid med gode venner      Foto: Katarina Vallbo

Et godt måltid med gode venner     Foto: Katarina Vallbo

Konsekvenser af studiet

Flere dyrebutikker og producenter i UK har taget konsekvenserne af de nye videnskabelige beviser. Pets at Home er en af de store kæder, som har taget ansvar og fjernet blandinger fra hylderne. De sælger nu kun piller. Når man ved hvor store skader blandingerne har på tyggebevægelserne og den øvrige fordøjelse, bør man også sørge for at give så gode forudsætninger som mulig til egne kaniner. Andet er ikke forsvarligt. 

Resultatet kan også overføres til marsvin, deguer og chinchillaer.

Les om korrekt kosthold og få tips til hva du kan gi her. 

Marit Emilie Buseth

Takk til Fie Lundgaard Frandsen for oversettelse