Symptomer på sygdom og plager hos kaniner

Kaniner er ikke altid lette at forstå. De gøer ikke og viser heller ikke lige så tydeligt som en hund, at de føler ubehag. Som byttedyr vil kaninen altid forsøge at skjule smerte og ubehag så vidt det er muligt. Med fjender i luften, under jorden og bag enhver busk vil kaninen minimere chancen for at blive set og spist. Den vil ikke tiltrække sig unødig opmærksomhed ved å vise, at den er svag og følgelig det letteste bytte i flokken. Derfor lader din kanin, som om den er frisk og har det fint, selv om den har haft smerter i længere tid. Når pinen er så uudholdelig, at den ikke længere kan spille skuespil, er det gerne på et så sent tidspunkt i sygdomsforløbet, at det er vigtigt straks at starte behandlingen.
— Marit Emilie Buseth, Den store kaninbog, s.91
Er det nogen som kan se mig her mon tro? Dinka er frisk og nysgjerrig   Foto: Katarina Vallbo

Er det nogen som kan se mig her mon tro? Dinka er frisk og nysgjerrig   Foto: Katarina Vallbo

Kaniner er subtile dyr. Det er derfor uheldigt, at børn skal have ansvaret for at se til kaniner, da de stort set ikke har forudsætningerne, for at bedømme sygdomstegn eller generelt ubehag, og derfor kan overse vigtige detaljer, som kan medføre videre udvikling af alvorlige plager. 

Alle som har kaniner skal vide, hvordan de skal afsløre symptomer på, at noget er galt, vide hvad det kan betyde, og hvad man kan gøre, noget som i de allerfleste tilfælde betyder, at man må opsøge en kaninkyndig veterinær. Jeg vil i artiklen vise, hvordan man kan blive bedre til at opdage at noget er galt, men henviser til mine bøger for yderligere forståelse og kendskab til forskellige sygdomme.

Mandel er opmærksom og vågen. Bagved hende spiser Melis og Even græs.   Foto: Marit Emilie Buseth

Mandel er opmærksom og vågen. Bagved hende spiser Melis og Even græs.   Foto: Marit Emilie Buseth

Hvordan er en normal og frisk kanin?

Jeg plejer at sige, at alle former for ændringer kan være et tegn på, at noget er galt. Åbenlyse ændringer, som at kaninen stopper med at spise, skal tages alvorligt, derudover skal mere subtile signaler, som ændringer i adfærden også tages seriøst. Det er altså afgørende, at kende sin kanin. Hvordan opfører din kanin sig, når den er glad og frisk? Hvor meget hø spiser kaninen, og hvordan er afføringen? Hvordan føles det at mærke på en frisk og blød kanin mave? For at afdække noget unormalt, skal man kende det normale. 

Samtidig må sygdomstegn ikke blive en målestok for det normale. Det er vigtigt at understrege dette, da nogle tror, at symptomer på lidelser faktisk er helt almindeligt og dermed ufarlige. For at forklare, kan jeg give nogle eksempler: At en kanin har fugtig og klistret afføring på rumpen, bliver desværre ofte betragtet som almindeligt, selvom det er et tegn på sygdom eller fejlernæring. På samme måde kan det, at have rendende øjne opfattes som normalt, for det har kaninen jo altid haft, imens det i realiteten er et alvorligt symptom, som man skal få undersøgt hos en veterinær. 

Dinka viser tegn på smerte. Katarina havde måske ikke set det, hvis det ikke havde vært fordi, at kaninen normalt løb omkring og ville have mad, når hun stod op. Dinka ville ikke være social eller spise, men sad som en bold og trykkede sig sammen. Det viste sig også, at Dinka var alvorlig syg. Se hvordan det går med hende senere i inlægget.   Foto: Katarina Vallbo.

Dinka viser tegn på smerte. Katarina havde måske ikke set det, hvis det ikke havde vært fordi, at kaninen normalt løb omkring og ville have mad, når hun stod op. Dinka ville ikke være social eller spise, men sad som en bold og trykkede sig sammen. Det viste sig også, at Dinka var alvorlig syg. Se hvordan det går med hende senere i inlægget.  Foto: Katarina Vallbo.

Sidst men ikke mindst, er det en fordel at have en nær kontakt med sine kaniner. Fritgående hus kaniner har gerne en fordel, i forhold til sine artsfæller ude i garager og haver, da man naturligt nok, lettere kan følge med på kaninens adfærd og vaner, hvis man lever sammen med dyret. Jeg bliver f.eks mødt af en flok med livlige kaniner, som løber frem og tilbage, når jeg står op. De bliver helt vilde af begejstring, når jeg åbner døren fra soveværelset, og går ind på badet, så kommer der nemlig snart noget lækkert. De ved, at de får salat om morgenen og har glædet sig til serveringen. Efter de har spist salaten, er de fornøjede og går over og lægger sig igen, imens jeg kan fylde hø op og tjekke, at de har spist og haft fin afføring. Hvis en af kaninerne ikke løber med de andre, og i stedet gemmer sig og ikke vil spise, ved jeg at noget kan være galt. Kaniner er vane dyr. Hvis noget er anderledes end normalt, bør man reagere. 

Uafhængigt af hvordan man har kaninerne boende, er det en fordel at observere dem flere ganger i løbet af døgnet.

 

Symptomer på sygdom og lidelse

 

Akutte symptomer og skader, som kræver hurtig handling

 • ·       Anoreksi. Kaninen spiser ikke
 • ·       Kaninen har ikke afføring
 • ·       Opblæst mave
 • ·       Besvær med at trække vejret
 • ·       Kaninen bliver apatisk og deprimeret, mister interessen for omverdenen
 • ·       Kaninen skærer tænder. 
 • ·       Kaninen kan ikke at urinerer
 • ·       Kollaps
 • ·       Anfald
 • ·       Hedeslag
 • ·       Fluelarveangreb
 • ·       Kaninunger som får diare
 • ·       Brud
 • ·       Lammelse
 • ·       Skævt hoved eller manglende balance. 

 

Andre symptomer på smerte og sygdom, som man skal reagere på. Bestil en time hos veterinær.

 • ·       Kaninen løber ikke rundt som normalt, vil ikke sidde på favorit pladsen, tigger ikke efter noget lækkert som normalt, gemmer sig etc.
 • ·       Andre adfærds ændringer, som aggression, kaninen bliver nevøs etc.
 • ·       Kaninen isolerer sig både fra dig og kanin venner
 • ·       Ændring i mængde, størrelse og udseende på afføringen
 • ·       Kaninen spiser mindre eller stopper med at spise specielle madvarer, som hø.
 • ·       Kaninen har problemer med at ligge komfortabelt
 • ·       Unormalt eller manglende pleje af egen pels. 
 • ·       Overdreven opmærksomhed, som at slikke på et sår etc., indikerer smerte og ubehag.
 • ·       Rendende øjne
 • ·       Kaninen kniber øjet sammen
 • ·       Savl fra munden
 • ·       Våd snude
 • ·       Kaninen nyser
 • ·       Vægttab
 • ·       Overvægt
 • ·       Fugt på bagkroppen, som følge af urin eller afføring, som sætter sig fast i pelsen
 • ·       Sår under poterne
 • ·       Urinskoldning
 • ·       Blod i urinen
 • ·       Øget vand indtag
 • ·       Pludselig urenlighed, øget urinering
Det vist sig, at Dinka havde abscesser på den ene forfod. De ble fjernet kirurgisk, men kaninen fik dæsverre skader på det ene øje under operationen. Det var en periode, hvor hun ikke havde det så godt, men hun fik både omsorg, god pleje og tilstrækkelig med smertelindring. Hun blev igjen en glad og frisk kanin.   Foto. Katarina Vallbo

Det vist sig, at Dinka havde abscesser på den ene forfod. De ble fjernet kirurgisk, men kaninen fik dæsverre skader på det ene øje under operationen. Det var en periode, hvor hun ikke havde det så godt, men hun fik både omsorg, god pleje og tilstrækkelig med smertelindring. Hun blev igjen en glad og frisk kanin.  Foto. Katarina Vallbo

Læs også min artikel om, hvad man skal gøre når en kanin ikke spiser. 

Marit Emilie Buseth, Den store kaninbog

Takk til Fie Lundgaard Frandsen for oversettelsen.