Om å klippe langhårede kaniner

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Jenny        Foto: Fat Fluff Rabbit Rescue, UK

Jenny       Foto: Fat Fluff Rabbit Rescue, UK

Dette er Jenny den dagen hun ble levert inn til et hjelpesenter i England. I Jennys tilfelle var det åpenbart at hun hadde utfordringer med pelsen og trengte hjelp, mens det hos andre kan være mindre synlige problemer og skader knyttet til det å ha lang pels, noe vi vil se et eksempel på senere i artikkelen. Jeg vil vise hvordan kaniner både kan lide og hemmes av lang pels, og vise hvordan vi enkelt kan forhindre en slik unødvendig plage. 

Jeg hadde nettopp besøkt Fat Fluffs Rabbit Rescue, og fikk derfor tilsendt bildene og historien fra bestyreren med det samme de fikk inn den forsømte jenta. Den andre kaninen som illustrerer tematikken er Brage Bjølsen, en langhåra type som ble reddet av Dyrebeskyttelsen i Oslo.

Jenny hadde smertefulle sammenfiltringer av pels.    Foto: Fat Fluffs Rabbit Rescue

Jenny hadde smertefulle sammenfiltringer av pels.   Foto: Fat Fluffs Rabbit Rescue

Kaniner med lang pels får ofte sammenfiltret pels med påfølgende sår og infisert hud. Dette er forbundet med sterk smerte, og ofte må kaniner som ikke har fått tilstrekkelig stell barberes.  Kaniner vil normalt holde pelsen ren og fin ved å stelle seg selv, mens langhårede kaniner er avhengig av å børstes ofte i tillegg til å friseres jevnlig for å ikke utvikle alvorlige lidelser. Man ser gjerne tendenser til sammenfiltring av pels ved urinrøret og anus, noe som gjør at kaninen ikke klarer å holde seg ren i bakparten. Dette kan igjen føre til sviende urinskolding, og sammen med infiserte sår som skjules av digre pelsklumper, er kaninen ekstra utsatt for fluelarveangrep.

Jenny skal barberes              Foto: Fat Fluffs Rabbit Rescue

Jenny skal barberes             Foto: Fat Fluffs Rabbit Rescue

Jenny hadde bodd ute i et bur.  Familien hennes tok dessverre ikke tatt godt vare på henne, og valgte til slutt å gi "problemet" videre. Det var jo ganske tydelig at kaninen hadde et problem, mens andre med et mer "normalt" utseende også kan ha usynlige lidelser og plager folk ikke er klar over. 

Brage Bjølsen på fanget mitt noen time etter redningsaksjonen.       Foto: Selfie

Brage Bjølsen på fanget mitt noen time etter redningsaksjonen.      Foto: Selfie

Et eksempel på sistnevnte er Brage Bjølsen. Han ble reddet inn fra gata i Oslo en kald januardag for noen år siden. Først da jeg holdt ham merket jeg hvor liten og tynn han var under all pelsen, men også de urovekkende mange klumpene han hadde på bakbeina, i nakken og ved rumpa. Det kjentes ut som om han hadde flere ekstra haler. Det stinket naturligvis av klumpene, som var fylt med pels, møkk og urin.

Folk som ser kaniner som Brage tror ofte de er friske. Pelsen ser jo fin ut, helt til du kjenner på den og undersøker kaninen skikkelig. Den tidligere nevnte sammenfiltringen av pels er et vanlig problem hos kaninraser med denne lange pelstypen. 

 

Brage Bjølsen spiste heldigvis godt den samme kvelden vi tok ham inn, men hadde åpenbart ubehag forbundet med pelstuggene. Vi kan tenke oss at den tynne huden ble strukket, eller at pelsklumpene lugget ham når han forsøkte å bevege seg og hoppe normalt. Når vi vet at den sarte huden også hadde sår og var infisert, skal det ikke mye fantasi til for å forstå at det var godt å få av pelsen dagen etter. Da hadde vi nemlig time på klinikken, i regi av Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus.

Store og svært smertefulle klumper i pelsen til Brage       Foto: Marit Emilie Buseth

Store og svært smertefulle klumper i pelsen til Brage      Foto: Marit Emilie Buseth

Brage fikk en god klipp av kroppen og ble barbert der det var nødvendig. Han fikk også behandling for sår og betent hud. I tillegg fikk han en ny og kaninvennlig frisyre. Endelig kunne han se skikkelig, og vi oppdaget noen nysgjerrige øyne. 

 

 

Er det sånn det ser ut? Brage blir ivrig og nysgjerrig når kroppen kjennes bedre og han ser mer av verden.        Foto: Marit Emilie Buseth

Er det sånn det ser ut? Brage blir ivrig og nysgjerrig når kroppen kjennes bedre og han ser mer av verden.     Foto: Marit Emilie Buseth

Kaniner har store øyne som er plassert på hver sin side av hodet. Det er en tilpasning blant byttedyr hvis overlevelse er avhengig av å kunne følge med på rovdyr både på og under bakkeplan, samt i luften. Øynenes plassering gjør at kaninen ha utvidet synsfelt og skal være i stand til å se 360-graders vinkel. Dette synsfeltet ødelegger vi ved å avle frem lang pels, noe som følgelig kan føre til mer nervøse og utilpasse kaniner. Det er uansett forstyrrende og irriterende for et dyr som skal ha mulighet til å se til alle kanter, og jeg anbefaler av velferdsmessige årsaker frisering av alle langhårede kaniner. 

Klipp forsiktig rundt øynene og unngå værhårene. Få hjelp om nødvendig.    Foto: Marit Emilie Buseth

Klipp forsiktig rundt øynene og unngå værhårene. Få hjelp om nødvendig.   Foto: Marit Emilie Buseth

Lang pels gir også kaninen ekstra utfordringer knyttet til å takle varmen, i tillegg til å være ekstra utsatt for fordøyelsesplager i mage og tarm grunnet inntak av pels, som naturlig nok kan være høyere enn for normalhårede dyr.

Jenny blir kvitt noe av pelsen sin. Her måtte de være flere som passet på. Det var mange smertefulle klumper med pels og mye sår hud. Jeg kan love dere at det var en glad kanin som spratt omkring etterpå.

Jenny blir kvitt noe av pelsen sin. Her måtte de være flere som passet på. Det var mange smertefulle klumper med pels og mye sår hud. Jeg kan love dere at det var en glad kanin som spratt omkring etterpå.

Både Jenny og Brage Bjølsen har gode liv i dag. Begge lever med gode venner, har store og fine boligområder og omsorgsfulle og flinke mennesker til å passe på seg. Se så godt det var for dem å få av noe av pelsen.