Kaniner i varmen

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Troja koser seg i sola    Foto: Katarina Vallbo

Troja koser seg i sola   Foto: Katarina Vallbo

kaniner+varme, heteslag+kanin

Det er viktig å beskytte kaninene mot ekstreme temperaturer, både mot hete på sommeren og kulde på vinteren. Vi har ikke ville kaniner i Norge, men der det finnes ville kaniner lever de i underjordiske tunneller, hvor de ikke utsettes for veldige temperaturendringer. På sommeren holder det seg relativt kjølig i hulene, mens det om vinteren holdes tilstrekkelig varmt og lunt. På denne måten er kaninen tilpasningsdyktig til årstidene.

Problemet kommer imidlertid når vi tar kaninen ut av deres naturlige element og oppbevarer dem i bur. Buret er over bakkeplan og gjør at kaninen utsettes for all slags vær og temperatur, noe de i naturen ville ha søkt tilflukt for. Det er derfor vårt ansvar å sørge for at kaninene har det best mulig. I Norge er det for eksempel problemer knyttet til det å ha kaniner ute hele året på grunn av harde og kalde vintre,  mens det på sommeren også kan være hetebølger med påfølgende utfordringer. Jeg vil i dette innlegget ta for meg sommervarmen og gi noen tips om hva man kan gjøre for å passe på kaninene.

I en løpegård må man alltid sørge for å ha skygge. Lag små gapahuker, hus, telt mm og gi kaninene  fine tilholdssted. Her koser Even seg i skråningen.   Foto: Marit Emilie Buseth

I en løpegård må man alltid sørge for å ha skygge. Lag små gapahuker, hus, telt mm og gi kaninene  fine tilholdssted. Her koser Even seg i skråningen.  Foto: Marit Emilie Buseth

Kaniner har ikke svettekjertler i huden, annet enn noen få på leppene, og kan følgelig ikke svette. De kan heller ikke pese som en hund, siden de puster gjennom nesen. Kaniner er derfor svært utsatte for heteslag ved høye temperaturer og i direkte sollys. Man må derfor alltid sørge for at kaninene har tilgang til skygge og svale områder. Arten tolerer ikke svært høye temperaturer og skal aldri være innestengt i bur som er utsatt for direkte sollys. Det er svært viktig at de alltid har muligheten til å komme seg unna til kjøligere områder. Husk også at sola flytter på seg! 

Charlotte og Stein har et åpent bur som base i en større luftegård. Å ha kaninhus som er hevet over bakken gir fin skygge og populære tilholdssted.    Foto: Marit Emilie Buseth

Charlotte og Stein har et åpent bur som base i en større luftegård. Å ha kaninhus som er hevet over bakken gir fin skygge og populære tilholdssted.   Foto: Marit Emilie Buseth

I land hvor temperaturene ofte blir svært høye bør kaninene flytte inn i sommerhalvåret ettersom det gjerne er ventilasjonsanlegg og kjøligere innendørs. Dette kan også gjelde våre nordiske kaniner når vi har hetebølger.  Mine kaniner foretrekker å ligge innendørs, da det er både luftigere og kjøligere enn ute på verandaen. Er det svært varmt inne kan man vurdere blendingsgardiner i vinduer med direkte sollys, ha dørerene inne i boligen åpne og lufte mer enn normalt, samt ha en vifte i rom med svært stille og varm luft. Kaniner tåler ikke mye trekk, men det er bedre med litt gjennomlufting og fart på lufta enn heteslag.

Mia og Nini koser seg i kompostgjerdeteltet . Foto: Marit Emilie Buseth

Mia og Nini koser seg i kompostgjerdeteltet. Foto: Marit Emilie Buseth

Svalt under trærne   Foto: Marit Emilie Buseth

Svalt under trærne  Foto: Marit Emilie Buseth

Kaniner med lang og tykk pels bør også friseres noe. Tenk på hvor godt det er å klippe seg kortere på håret og ta av en genser på sommeren. Det gjelder også for din kanin. Les mer om å klippe langhårede kaniner her. 

Fryseelementer eller flasker med vann kan oppbevares i fryseren og legges ut til kaniner på hete dager. Pakk de frosne elementene eller vannflaskene inn i håndklær, og legg dem inntil en varm kanin. Husk at drikkevannet også fort blir varmt og må skiftes oftere enn normalt. Vær også oppmerksom på at kaniner kan drikke mer i varmen.

Berta og Mikhail Gorbatjov koser seg på en boks fylt med frosne fryseelementer i basen sin.   Foto: Trine Lund Christiansen, DK

Berta og Mikhail Gorbatjov koser seg på en boks fylt med frosne fryseelementer i basen sin.  Foto: Trine Lund Christiansen, DK

Heteslag

Symptomer på heteslag kan være hurtig åndedrett eller at kaninen gisper etter pusten, anoreksi, blålige eller gråe lepper, og en generelt utmattet og varm kanin. Om man mistenker at kaninen er rammet av heteslag, må man pakke kaninen inn i et håndkle som er fuktet med kaldt vann. Håndkleet skal ikke være så vått at det drypper, men kun være fuktig og kjølig. Legg eventuelt også håndkleer i fryseren. Man skal aldri dynke en varm kanin i vann, da det kan fremprovosere et sjokk. Ørene er også kaninens termostat og skal heller ikke kjøles ned da det kan forstyrre hele kaninens varmeregulering.  

Tre kaniner og en trapp som gir skygge   Foto: Marit Emilie Buseth

Tre kaniner og en trapp som gir skygge  Foto: Marit Emilie Buseth

Godt å ha litt kjølig jord under trappa  Foto: Marit Emilie Buseth

Godt å ha litt kjølig jord under trappa Foto: Marit Emilie Buseth

Avføring og ren rumpe

I varme perioder må man undersøke kaninens bakpart daglig, dette for å forhindre utviklingen av mulig fluelarveangrep. Om man ser tilløp til fuktig avføring må man reagere med det samme og  sørge for å ha  et sunt høybasert kosthold. Et frisk kanin skal ha fiberrike og tørre lortekuler, og blindtarmslorten skal spises direkte fra anus og ikke ligge synlig tilbake. Ved et anbefalt kosthold som beskrevet, vil dette hos en frisk kanin normalt sett fungere fint. Vedvarende problem må undersøkes hos veterinær.

 Man må også være påpasselig med at kaninen ikke bor på fuktig og skittent underlag. Skift i dokassen daglig, og sørg for å opprettholde et rent og tørt miljø.

 

Les om kaninens kosthold her

 

Les og lær mer om utegårder for kanin her