Ikke bad kaninen din!

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Det er mange som tror at man kan og bør bade kaniner. Det skal man ikke.  Kaniner er renslige og selvrensende dyr som tar vare på egen og andres pels. Å bade kaniner er unødvendig, traumatisk og kan føre til både sjokk og sykdom. Om kaninen har løs avføring som setter seg fast i pelsen, eller er skitten av andre årsaker, kan den tørkes forsiktig med en klut fuktet med lunkent vann. Ikke la hele kaninen bli våt! Ikke legg kaninen under vann!

En våt kanin er utsatt for både hypotermi (nedkjøling) og lungebetennelse. I tillegg vil jevnlig bading svekke pelsen.

Melis illustrerer det å ligge i tonisk immobilitet. Hun lå bare slik noen sekunder. Hun koser seg altså ikke.   Foto: Marit Emilie Buseth

Melis illustrerer det å ligge i tonisk immobilitet. Hun lå bare slik noen sekunder. Hun koser seg altså ikke.  Foto: Marit Emilie Buseth

Det er dessverre mange som legger kaninene på rygg, enten i fanget, i armkroken og også under vann. De tenker at kaninen koser seg fordi den ligger stille. Selv om det kan se hyggelig ut for oss mennesker er det viktig å vite at det ikke oppfattes som kos for kaninen. Når mange mennesker tror at kaninen hviler, har den snarere gått inn en tilstand hvor de nærmest ser hypnotiserte ut. Denne tilstanden kalles tonisk immobilitet og er noe enkelte byttedyr har tilegnet seg for å unnslippe rovdyr. Det er en forsvarsmekanisme kaniner tyr til når den ikke har andre muligheter til å slippe unna. Urørligheten, som er motivert av frykt, skal minimere skade ved angrep og øke muligheten for å slippe fri ved at fienden forhåpentligvis mister interessen for det urørlige byttet. Kaninen spiller altså død for å redde livet. Les mer om tonisk immobilitet her.

Bella og Lillos steller hverandres pels.  Foto: Marit Emilie Buseth

Bella og Lillos steller hverandres pels. Foto: Marit Emilie Buseth

Om kaninen har løs avføring er det viktig å se på årsakene til dette, slik at det kan forhindres senere. Som regel er det forårsaket av feilaktig kosthold. Om kaninen har klissete avføring bør man klippe av eventuell skitne sammenfiltringer med pels, tørke med en fuktet klut, sørge for at dokassen er ren og se på kostholdet til kaninen. En frisk kanin med et høybasert og anbefalt kosthold vil ha tørr og fin lort. Les om korrekt kosthold her. 

Få mer generell kunnskap om kanin ved å lese Grunnkurs kanin