Hva skal kaninen spise?

Når man skal ta vare på dyr er det viktig å kjenne til artens naturlige levesett. Vi kan lære mye om hvordan de bør leve ved å se på deres ville slektninger, og en kanins kosthold vil ideelt bestå av ulike gresstyper, urter og blader. Kaninene vil spise ulike planter fra store områder, og tilgangen og næringsinnholdet vil variere med årstidene.

For å holde våre kaniner sunne og friske må vi gi et tilsvarende gressbasert og fiberrikt kosthold, og du vil i dette innlegget få en oversikt over kaninens behov.

Matsirkel-prosent.png

Høy og gress

Det er høy som er hovedmaten til kaniner.  85-90 % av kostholdet bør bestå av høy og gress, noe som normalt sett tilsvarer kaninens egen kroppsstørrelse.

Kaniner er laget for å spise mye næringsfattig og fiberrik mat som går raskt gjennom systemet, og høy er nødvendig for å holde en ømfintlig fordøyelse i gang. Uten fiberet vil den nødvendige bevegelsen i tarm og mage reduseres og gjøre kaninen syk. I tillegg er høyspising avgjørende for at tennene slipes ned og holder seg fine.

Om kaninen ikke spiser nok høy handler det ofte om at den får for mye annen mat, som pellets eller grønt. Kutt da ned på mengden tilleggsfòr og få en undersøkelse av tenner hos veterinær om dette ikke hjelper. Les mer om kaniner som ikke spiser høy her

NB: Pass alltid på at høyet er friskt og grovt, det liker de som regel godt.

Ninni koser seg med høy Foto: Janne Folkenborg

Ninni koser seg med høy Foto: Janne Folkenborg

Kaninpellets

Som et supplement kan man gi en mager, gressbasert og fiberrik pellets. En liten mengde av et slikt tilleggsfòr vil sikre kaninens mineral- og vitaminbehov og sørge for at kaninen får i seg det den trenger av næringsstoffer.

Hvor mye pellets?

Selv om det er fristende å gi mye er det viktig å huske på at det er høy som er kaninens hovedfòr. Veiledende mengde pellets vil som regel være 1-2 ss pr kg kanin, men dette kan man tilpasse hvert enkelt individ etter hold og behov. 

Som regel gir folk for mye pellets, ikke for lite, og et enkelt tips er å følge med på avføringen. Lorten er nemlig en indikasjon på hvordan det står til med fordøyelsen. Om den er fiberrik, stor og porøs tyder det på at kaninen har et velfungerende maskineri, mens den ved lavere mobilitet blir mindre og mørkere.

Selv om jeg gir lik mengde pellets kan jeg merke forskjell på kaninenes avføring når jeg bruker ulike typer høy, noe bildene ovenfor kan illustrere. De lyse lortene på det første bildet kom da kaninene spiste fra en sekk svært grovt og fiberrikt høy. De litt mindre og mørkere lortene kom da jeg gikk over til neste bunt i partiet, som hadde noe finere gressstrå og mer støv. Begge sekkene var kjøpt fra samme parti, beregnet til hest.

kaninlort kaninbæsj

Til venstre: Sunn og fiberrik lort. Til høyre: tegn på dårlig mobilitet og for lite fiber i systemet Foto: The Royal School of Veterinary Studies

Kaninunger bør normalt ikke få fri tilgang til pellets, men en mengde etter hvor mye man forventer de vil veie som utvokste. Forsøk deg frem og pass i hovedsak på at kaninen har fin avføring og spiser masse høy.

Hva slags pellets?

1455838133922.png

Det er mange kaninprodukter på markedet og lett å gå seg vill, men det viktigste er at du velger en pellets som er gressbasert og beregnet på kanin. Det er så enkelt som at når du ser på innholdslisten skal høy eller gress være første ingrediens. I tillegg kan du se at verdiene holder seg innenfor følgende:

  • Fiber: minst 20 %

  • Protein: 12-14%

  • Fett: 1-4 %

  • Kalsium: 0.6-1.0%

Eksempler på gode merker vi lett kan få tak i ( jeg understreker at det er eksempler, ikke de eneste jeg har “godkjent”)

  • Farmers (norskprodusert)

  • To gode naboer (norskprodusert)

  • Oxbow Animal Health

  • Supreme Petfood: Science Selective eller Fiba First.

  • Brit

  • Burgess Excel

  • Beaphar Nature

Kaniner liker å gresse i flokk Foto: Katarina Vallbo

Kaniner liker å gresse i flokk Foto: Katarina Vallbo

Grønt til kanin

I tillegg til høy og pellets bør kaninen få en daglig porsjon med grønn bladsalat. Grunnet kaninenes hurtige fordøyelse kan de ikke fordøye stivelse, så grønnsaker med mye sukker og stivelse bør begrenses. Gi heller en cm gulrot av og til fremfor en hel bunt som i tegneseriene.

NB: Kaniner tåler ikke hurtige endringer i kostholdet, så all mat må introduseres forsiktig over tid. Dette gjelder også gress, særlig på våren.

Godbiter til kanin

De beste godbitene for kaninens fordøyelse vil være et utvalg ulike høytyper og urter som spennende variasjon i kosten. Se mer her

Sunne godbiter kan også være ulike urter, greiner og blader, bær og frukt.

Enkelte merker selger også gode “kjeks” og andre gress- eller urtebaserte godbiter, som f.eks Oxbow, Science Selective, JRFarm mm

Muskat koser seg med sunne urter. Store og små kaniner har samme ernæringsmessige behov.

Muskat koser seg med sunne urter. Store og små kaniner har samme ernæringsmessige behov.

Hva skal kaninen ikke spise?

Visste du at de fleste sykdommer og lidelser kaniner pådrar seg følger et feilaktig kosthold? Det er derfor viktig å unngå uheldig mat og heller sørge for at kaninen får de beste forutsetningene for god helse.

Kaniner skal ikke ha pellets beregnet på andre dyr. Kaniner skal heller ikke få ulike blandinger, som gnagerblandinger eller mix med hele frø, korn, nøtter og tørket mais. Les mer om hvorfor kaniner aldri skal få gnagerblandinger her 

Mat som inneholder mye sukker og stivelse skal unngås. På grunn av deres raske fordøyelse tåler ikke kaninen mat som er rik på karbohydrater. Stivelsen rekker ikke å bli brutt ned i tarmen og fører til forstyrret tarmflora og redusert mobilitet, noe som vil gjøre kaninen dårlig.

Kaniner er laktoseintolerante og skal ikke spise noe som inneholder meieriprodukter, som youghurtdrops. Kaniner skal heller aldri spise brød, potet, linser, bønner, kjeks, kaker, korn og frø.   Giftig: Løk, rabarbra, stilk og blader på tomat, kjerner og steiner i frukt, avokado og sjokolade

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

1492783915181.jpeg