Gnagerblanding er sykdomsfremkallende og skadelig for kanin

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Mange gir kaninene sine helseskadelig mat i beste mening, og det er ikke rart, all den tid produsenter og butikker fremdeles gir kunder misvisende og farlig informasjon. Jeg har i mange år forsøkt å bedre forholdene ved å gi en forståelse av hvordan fordøyelsen fungerer, og øke kunnskapen om hva kaninen bør serveres. Nå er de uheldige effektene av å gi slike blandinger også  vitenskapelig dokumentert , og studiet, som ble gjort av The Royal School of Veterinary Studies i samarbeid med Burgess, bekrefter det vi allerede vet om kaninens ernæringsmessige behov. Formålet med studiet var å se effektene ulike dietter hadde på tannhelsen og fordøyelsen forøvrig. Jeg vil gå gjennom hovedfunnene i dette innlegget, men skriver også mer om det i min engelske bok Rabbit Behaviour, Health and Care. Kort fortalt bekrefter studiet at det er skadelig for kaninens tenner, fordøyelse og øvrige helse å spise gnagerblanding.

aaaaaaa.jpg

Studiet foregikk over 17 måneder og hadde fire ulike testgrupper:

  • -Kaniner som kun spiste høy
  • -Kaniner som kun spiste gnagerblanding/kaninblanding
  • -Kaniner som spiste gnagerblanding og høy
  • -Kaniner som spiste en fiberrik pellets og høy

Ikke overraskende fant de at kaninene som spiste gnagerblanding plukket ut bitene de likte best og derfor fikk et ubalansert kosthold. 100% av kaninene unngikk å spise de mest fiberrike pelletsbitene i blandingene. I tillegg ble kaninene  som spiste blandinger raskt overvektige. Overvekt hos kanin er i seg selv et problem, da tykke kaniner i tillegg til fordøyelsessykdommer, har stor risiko for å utvikle ben- og leddplager, labbesår, utfordringer knyttet til metabolisme, fluelaveangrep mm. 

Kaninene som spiste gnagerblanding utviklet også tannproblemer. Les mer nedenfor. 

Testgruppen som kom best ut rent kroppsmessig var de som fikk en liten mengde pellets ved siden av høyet, en diett som sammenfaller med kostholdsrådene jeg gir her og i Den store kaninboka.

Kaniner har en fordøyelse som er designet for å spise fiberrik og næringsfattig plantekost. Mengde, størrelse og utseende på  kaninens lort er en indikator på hvorvidt fordøyelsen er sunn og frisk. Store og lyse avføringskuler produseres fra ufordøybart fiber, mens caecotrophs, eller blindtarmslort som vi ofte kaller det i Norge, er de drueklaselignende, mørke og sterkt luktende kulene som produseres som følge av fordøybare fibre, og som gjerne spises direkte fra anus.

Kaniner er avhengig av en konstant bevegelse i fordøyelsessystemet, og store mengder høy og gress er det som holder tarm- og magetraktus i form. En hurtig fordøyelse gjør at stivelse ikke rekker å bli brutt ned i tarmen, og inntak av matvarer med mye stivelse og sukker fører derfor til en ekspansiv bakterievekst og ubalanse i bakteriefloraen. Gnagerblandinger inneholder mye stivelse i form av frø, korn, nøtter etc, og skal derfor unngås.  Studiet fant  da også at kaniner som spiste blandingsmaten fikk færre, mindre og mørkere avføringskuler, noe som indikerer dårligere mobilitet i fordøyelsessystemet. Lavere mobilitet fører til større risiko for å utvikle alvorlige forstoppelser og kan dermed være fatalt.

På bildet til høyre ser dere  avføringen til kaniner i forsøket. Lorten til vestre kommer naturligvis fra en kanin som spiste en mager og fiberrik diett, mens avføringskulene til høyre ble produsert av kaniner som spiste blandingsmat.

 

Kaninene som spiste blandingsmaten produserte  også langt mer blindtarmsavføring enn hva de klarte å spise, noe som er normalt om kaninen får i seg for mye næring. Dette resulterer gjerne i at illeluktende avføring setter seg fast i pelsen og at kaninen får skitten rompe. Dette er alvorlig og kan bl.a føre til fluelarveangrep, og om man har kaniner med stadig stinkende romper og våt avføring må man endre kostholdet og følge oversikten jeg viste til øverst i innlegget.

Studiet viste også at gnagerblandinger fører til tannproblemer.  Begge grupperingene som spiste gnagerblandinger fikk i løpet av testperioden kurvede jeksler og tannrøtter som vokste og sprikte utover. Om dette ikke tas tak i vil kaninen utvikle alvorlige og smertefulle tannproblemer. Les om symptom på smerte og sykdom her. 

Amos og Helga viser hva som er et godt kosthold    Foto: Katarina Vallbo

Amos og Helga viser hva som er et godt kosthold   Foto: Katarina Vallbo

Konsekvenser av studiet

Flere dyrebutikker og produsenter i UK har tatt konsekvensene av de nye vitenskapelige bevisene.  Pets at Home er en av de store kjedene som har tatt ansvar og fjernet blandinger fra hyllene. De selger nå kun pellets. Når man vet hvor store skader blandingene har på tyggebevegelsene og den øvrige fordøyelsen, bør man også sørge for å gi så gode forutsetninger som mulig til egne kaniner. Noe annet er ikke forsvarlig. 

Resultatet kan også overføres til marsvin, degus og chinchilla.

Les mer om kosthold og hva kaniner skal spise her

Marit Emilie Buseth

Kaninene illustrerer et godt kosthold    Foto: Katarina Vallbo, Sverige

Kaninene illustrerer et godt kosthold   Foto: Katarina Vallbo, Sverige