Hvordan ta urinprøve av kanin

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

En urinprøve gir veterinæren mye informasjon om din kanin, men mange er usikre på hvordan man kan få tak i det. Man kan jo ikke akkurat be kaninen om å tisse i en kopp. Jeg vil derfor vise hvordan  man kan få tatt urinprøve av kanin. På bildene ser du Harald og hans fastlege Anja på Storo Dyreklinikk.  

Anja klemmer forsiktig på blæra og kjenner at den inneholder ganske mye urin. Gode sjanser altså.  Foto: Marit Emilie Buseth   

Anja klemmer forsiktig på blæra og kjenner at den inneholder ganske mye urin. Gode sjanser altså. Foto: Marit Emilie Buseth

 

Det klemmes forsiktig på blæra. Etter en stund kommer en liten stråle, men det er jo for lite...  Foto: Marit Emilie Buseth

Det klemmes forsiktig på blæra. Etter en stund kommer en liten stråle, men det er jo for lite... Foto: Marit Emilie Buseth

Ved en analyse av urinen vil veterinæren undersøke hvor konsentrert den er, hun vil se på PH-verdier, se om den inneholder krystaller, se på proteiner, ketoner, sukker, bakterier, blodceller eller andre celler. Hun kan se om kaninen din har en urinveisinfeksjon, men også oppdage eventuell nyresvikt og andre plager. 

Der kom det nok til en test    Foto: Marit Emilie Buseth

Der kom det nok til en test   Foto: Marit Emilie Buseth

Som vist på bildene kan man altså fremprovosere urinering hos kanin ved å trykke forsiktig på blæra. Dette må naturligvis gjøres av en veterinær med kaninerfaring for at det ikke skal oppstå mulig skade. Harald hadde ikke tisset før vi dro hjemmefra, så vi kjente at blæra var god og full. Da var det ganske lett å få ham til å tisse. Prøvene var forresten helt fine. Se mer om Haralds besøk hos veterinæren her.