Harald Hengeøre hos veterinæren

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Jeg har i det siste lagt merke til at Harald klør litt ekstra i det ene øret. Han har ikke ristet noe særlig på hodet, men jeg har fremdeles sett at det har vært irriterende og plagsomt. I tillegg oppdaget jeg mulige øyeproblemer og bestilte derfor time hos veterinær. Det var på tide med en helsesjekk på Storo Dyreklinikk. Jeg vil i dette innlegget vise hva slags undersøkelser vi gjorde og hva vi fant, samt fortelle litt om de vanlige problemene man ser hos kaniner med hengeører.

Harald veier seg   Foto: Marit Emilie Buseth

Harald veier seg  Foto: Marit Emilie Buseth

Jeg tar alltid med alle mine fire kaniner når en av dem har time hos veterinær. Stabilitet er viktig i en kaningjeng, og det er også en god støtte for pasienten å ha en venn eller tre i nærheten. Melis, Even og Mandel ble derfor med i reiseburet. 

Det første vi gjorde var naturligvis å veie Harald. Det er viktig å holde kontroll med vekta, da stor nedgang i vekt er et vanlig symptom på at noe er galt. I tillegg må veterinæren ha nøyaktig vekt for å beregne eventuelle medisiner. Harald veide 2.16, omtrent som sist gang han var på klinikken. 

Det høyre øyet ser fint ut.    Foto: Marit Emilie Buseth

Det høyre øyet ser fint ut.   Foto: Marit Emilie Buseth

Jeg ba om en ekstra sjekk av øynene, da jeg nylig oppdaget mulige problemer. Kaniner har et tredje øyelokk de kan trekke frem for å få beskyttelse når de har en skade på øyet, og det var nettopp dette jeg hadde observert på Harald. Når det tredje øyelokket blir synlig ser det gjerne ut som en hvit masse i øyekroken.

Ved hjelp av kontrastvæske kunne man se at han faktisk hadde et sår på venstre side. Dette har naturligvis gjort vondt, så jeg er glad jeg la merke til at noe var galt. Vi målte også trykket i øyet, noe som heldigvis var fint. Når man måler trykket i øyet vil man kunne oppdage mer enn overfladiske problemer som sår på hornhinnen. Om trykket er høyt vil det indikere at det ikke dreneres skikkelig, noe som kan indikere grønn stær, mens et lavt trykk kan tyde på en betennelse inne i øyet. 

Kontrastvæske påføres øyet og skylles av. Da ser vi at han har et sår på øyet. 

Kontrastvæske påføres øyet og skylles av. Da ser vi at han har et sår på øyet. 

Kroppen er myk og fin. Harald har god bevegelighet i ledd og fine muskler. 

Kroppen er myk og fin. Harald har god bevegelighet i ledd og fine muskler. 

Trykket i øynene måles. Det er heldigvis normalt og fint på begge sider. 

Trykket i øynene måles. Det er heldigvis normalt og fint på begge sider. 

Her kan vi se at noe av kontrastvæsken kommer ut av nesen. Det tyder på passasje gjennom tårekanal.

Her kan vi se at noe av kontrastvæsken kommer ut av nesen. Det tyder på passasje gjennom tårekanal.

Anja kikker på tennene ved hjelp av otoskop. De ser fine ut.  Foto: Marit Emilie Buseth

Anja kikker på tennene ved hjelp av otoskop. De ser fine ut. Foto: Marit Emilie Buseth

Harald Hengeøre har typiske hengeøreproblemer. Det er lenge siden han mistet hørselen og i dag fant vi også mye voks i den venstre ørekanalen. Det var dette jeg hadde sett tegn på når han stadig klødde seg mer og mer i øret, og det er antagelig også årsaken til at han fikk et sår på det ene øyet. En frustrert kanin som klør og klør med bakfoten kan skade et øye med ivrige klør.  Vi fikk heldigvis ut flere klumper med voks, noe som vil være veldig befriende og godt for Harald.

Harald er vant til å undersøkes, og her holder han også kurs på Veterinærhøyskolen. Under et kaninkurs for veterinærer hvor jeg også foreleste, var han og de andre kaninene mine "lærere" på den praktiske biten av kurset. Her ser dere hvordan de øver seg på å se i kaninører med otoskop.  Harald er tålmodig. 

Harald er vant til å undersøkes, og her holder han også kurs på Veterinærhøyskolen. Under et kaninkurs for veterinærer hvor jeg også foreleste, var han og de andre kaninene mine "lærere" på den praktiske biten av kurset. Her ser dere hvordan de øver seg på å se i kaninører med otoskop.  Harald er tålmodig. 

En dyrepleier hjelper til å holde Harald mens veterinæren renser øret og fjerner voks. 

En dyrepleier hjelper til å holde Harald mens veterinæren renser øret og fjerner voks. 

Harald er pakket inn i en kaninburrito før de skal rense ørene. Det er fint for å holde kaninen i ro. 

Harald er pakket inn i en kaninburrito før de skal rense ørene. Det er fint for å holde kaninen i ro. 

Kaniner med hengeører har trange ørekanaler og er følgelig disponert for å utvikle bakterielle infeksjoner i den ytre øregangen. Ørekanalen blir lett blokkert der øret har fått en ekstrem knekk for å kunne henge ned, og symptomer på betennelser kan være at kaninene klør mye i øret, at de rister på hodet, holder det skjevt, eller at det kommer dårlig lukt eller utflod fra øret. Dette er forbundet med svært sterke smerter, noe som gjør at det etter hvert vil sees generelle og tydelige tegn på sykdom, som at kaninen isolerer seg og slutter å spise.

Urinprøve    Foto: M. E Buseth

Urinprøve   Foto: M. E Buseth

Svekket hørsel og øvrige betennelser er også utbredt.

Jeg ønsket også å få en urin- og blodprøve av Harald. Det kan jo være utfordrende å få tatt urinprøve av dyr, men på kanin er det ganske lett om man trykker forsiktig på blæra. Det gikk heldigvis fint i dag, og Harald ga nok urin til å få en test. Han hadde ikke gått på do før vi gikk hjemmefra. Heldigvis viste prøven at alt var i orden.

Vi tok også blodprøve av ham, og det ble gjort da han satt i kaninburrito. Dyrepleieren holdt ham fast mens jeg fotograferte. Jeg får svar på blodprøven i morgen og håper naturligvis at de også er fine. 

Anja trekker ut mye blod.     Foto: Marit Emilie Buseth

Anja trekker ut mye blod.    Foto: Marit Emilie Buseth

Vi skal nå dryppe øyet til Harald 4-5 ganger i døgnet, samt smøre en lindrende salve på et par ganger  pr dag. Vi skal tilbake til kontroll om en ukes tid, så da får vi se hvordan såret ser ut. I tillegg vil vi også undersøke hvordan det står til nede i øret. Det må vi gjøre på Even også, for han hadde også hengeørersyndrom. Han ble ganske fornærmet over å måtte fjerne voks i øret, men han synes nok det er godt nå. 

De som har kaniner med hengeører bør være flinke til å ta en helsesjekk av sine kaniner. Det er ikke alltid man kan merke at noe er galt, men svært mange får etterhvert problemer. Jentene med ståører slapp billig unna....de måtte bare veie seg.

Vil du lese mer om rutinekontroll hos veterinær? Se min artikkel om emnet her.

Les også om symptom man må kjenne til og værre oppmerksom på. 

Edit: Jeg fikk nettopp melding fra Storo Dyreklinikk om at blodprøvene var fine. Hurra. 

Even får øresjekk     Foto: Marit Emilie Buseth

Even får øresjekk    Foto: Marit Emilie Buseth

Melis på vekta

Melis på vekta

Mandel på vekta

Mandel på vekta