Tenner, undersøkelse og behandling

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Vet du hva som er årsaken til at de fleste kaniner blir syke? Mange kaniner kommer inn til undersøkelse på klinikker fordi de er slappe, har oppblåst mage, har sluttet å spise, har rennende øyne, viser tegn på smerte, har sluttet å gå på do, har løs avføring som fester seg i rompa eller på annen måte viser tegn på at noe er galt. Veldig ofte er dette forårsaket av feilernæring. Mange kaniner spiser dessverre for lite høy, noe som på sikt vil gjøre dem syke. Det er svært viktig at man gir kaninene det de er ment å spise, og hva spiser en villkanin? Jo den spiser gress. Kaninen er designet for å spise gress og høy og leve på en næringsfattig kost. Les om hva kaninen din skal spise i innlegget om kosthold.    

Heidi Stenestad kikker i munnen til Serafina. Hun bruker et tannstativ, og kaninen ligger i narkose.

Heidi Stenestad kikker i munnen til Serafina. Hun bruker et tannstativ, og kaninen ligger i narkose.

Jeg vil i dette innlegget fortelle litt om kaninens tenner og  samtidig vise en tannundersøkelse veterinær Heidi Stenestad gjorde på kaninen Serafina.  Jeg vet at mange av mine lesere er nysgjerrige på hvordan en skikkelig tannundersøkelse foregår, og her kan dere se hvordan det gikk med Serafina da hun kom til “tannlegen”. Jeg vil også fortelle om noen typiske symptomer og vise hva tannproblemer kan føre til. 

Her har jeg laget et diagram som viser hvordan kaninens kosthold bør se ut. Her ser dere også lett hvor mye høy og gress kaninen faktisk skal spise. Dette er jo litt omtrentlig, men mengden høy bør alltid være minst 85 %. Jeg skrev 7% på både grønt og pellets, men dette er jo ikke noen fasit. Se den lille biten jeg satt av til godbiter.    Illustrasjon: Marit Emilie Buseth

Her har jeg laget et diagram som viser hvordan kaninens kosthold bør se ut. Her ser dere også lett hvor mye høy og gress kaninen faktisk skal spise. Dette er jo litt omtrentlig, men mengden høy bør alltid være minst 85 %. Jeg skrev 7% på både grønt og pellets, men dette er jo ikke noen fasit. Se den lille biten jeg satt av til godbiter.   Illustrasjon: Marit Emilie Buseth

 

Kaniner har et avansert og høyst spesialisert tannsett bestående av fire fortenner i overkjeven og to i underkjeven. I tillegg til fortennene har kaniner flere kinntenner/jeksler. Seks på hver side i overkjeven, og fem på hver side i underkjeven. Totalt 28 tenner i en voksen kaninmunn. Disse har åpne røtter, dvs, et mykt vev som danner nye tannceller slik at tennene vokser hele livet.

Tannproblemer kaniner pådrar seg er oftest relatert til feilfòring. Kaniner er gressetere og MÅ spise høy eller gress for å opprettholde en normal tarmfunksjon og et levedyktig tannsett. Kaninen spiser gress ved en spesiell måte å tygge på, med både side- og frem og tilbakebevegelser i underkjeven i forhold til overkjeven. Dette sørger for at jekslene slipes ned og holder kanintennene i riktig lengde og form. Om kaninen spiser for lite høy og for mye annen mat, vil tennene bli feilstilte i munnen, noe som vil føre til alvorlige og smertefulle tannproblemer.

Kaninens fortenner skal slipes i møte med hverandre, og de brukes til å kutte opp blad, grønnsaker, kvister og buskas og lignende. De øver fortennene vokser ca. 2 mm ukentlig, mens de nedre vokser nærmere 2.4 mm pr. uke.

Kikker på tennene med endoskop

Kikker på tennene med endoskop

Kaninen har et lite overbitt og de øvre og nedre fortennene skal slipes i møte med hverandre i tyggebevegelsene. Det er kun emalje på forsiden av tennene, noe som gjør at slipingen skjerpes ytterligere. Feilstilte fortenner er i større grad et resultat av medfødte tannfeil, fallskader og andre traumer enn hva som er tilfelle med jekslene.

Serafina kom inn til klinikken fordi hun hadde spist dårlig og også sett ut til å ha det vondt. Hun gjemte seg mer enn normalt og virket rett og slett deprimert. Les mer om symptom på sykdom og plage her. Heidi så inn i munnen hennes ved hjelp av endoskop. Det gjorde at hun kunne se bilder fra munnen på en skjerm, som vist på bildet. Veterinæren kan også bruke et otoskop, som vist i dette innlegget fra en generell helsesjekk av kanin.  Heidi valgte å ta en full sjekk av tennene, noe som innebærer røntgen. 

Røntgen av tenner for å få en fullverdig tannsjekk

Røntgen av tenner for å få en fullverdig tannsjekk

Tannrøttene til baktennene til Serafina begynner å vokse ned mot kjevebenet. Framtennene møtes og dette skaper unormal vekst i baktennene og gir problemer med feil tannstilling.

Tannrøttene til baktennene til Serafina begynner å vokse ned mot kjevebenet. Framtennene møtes og dette skaper unormal vekst i baktennene og gir problemer med feil tannstilling.

Spisse jeksler files ned med spesialborr. Kantene files ned så de ikke lager mer sår på tunga. 

Spisse jeksler files ned med spesialborr. Kantene files ned så de ikke lager mer sår på tunga. 

Feilstilling gir spisse jeksler. Det kan se ut som om tennene klippes på bildet, men det er naturligvis ikke tilfelle. Munnen holdes åpen ved hjelp av et tannstativ. Kanintenner skal aldri klippes. Om de må justeres skal de files ned eller fjernes kirurgisk. 

Feilstilling gir spisse jeksler. Det kan se ut som om tennene klippes på bildet, men det er naturligvis ikke tilfelle. Munnen holdes åpen ved hjelp av et tannstativ. Kanintenner skal aldri klippes. Om de må justeres skal de files ned eller fjernes kirurgisk. 

Serafina har hatt vondt. Hun har hatt spisse jeksler som følge av feilstilling av tennene, og dette har ført til dårlig matinntak. Å ha slike spisse kanter på jekslene er som å ha skalpeller i munnen, så det er klart det er fryktelig smertefullt. Det er viktig å få en undersøkelse av kaniner som slutter å spise eller på andre måter virker dårlige. 

Fortennene til Serafina borres kortere i første omgang. Dette, sammen med justering av baktennene og endring i kostholdet til en mer høybasert diett, vil forhåpentligvis gjøre at tennene ikke gir ytterligere problemer senere. Om dette ikke har ønskelig effekt må fortennenes opereres ut eller trimmes regelmessig. Jeg anbefaler å operere ut feilstilte fortenner fremfor å måtte slipe dem på denne måten hver 5 uke resten av livet.  Kaniner kan til opplysning fint leve uten fortenner, men det er naturligvis viktig at veterinæren har kunnskap om behandling av kanin og at man selv gjør noen tiletteleggelser, som å kutte opp salatblad i mindre biter.

Illustrasjon fra Den store kaninboka

Illustrasjon fra Den store kaninboka

Symptom på tannproblemer kan være:

 • Kaninen slutter helt å spise
 • Kaninen slutter å spise enkelte matvarer, som f.eks at den ikke lenger vil ha høy eller velger vekk noe annet den tidligere har spist
 • Det renner fra kaninens øye
 • Vekttap
 • siking
 • dårlig ånd
 • smerter
 • vanskeligheter med å stelle seg
 • øvrige forøyelsesproblemer
 • Les mer om symptom her
kanintenner

Tannproblemer kan lede til

 • rennene øyne på grunn av at betente fortannsrøtter i overkjeven møter tårekanalen, eller fordi jekselrøtter presser øyet bakfra i øyehulen. En forlenget fortannsrot med resulterende betennelse er den mest vanlige årsaken til de rennene øyne.
 • tette tårekanaler med rennende øyne som resultat
 • sår i munnhulen som følge av spisse og lange tenner
 • abcsesser
 • infeksjoner i kjeve/bein
 • fortenner som vokser ukontrollert
 • -øvrige problemer i mage og tarm
En annen pasient med feilstilte tenner jeg skal skrive om en annen dag.  Foto: Titti Mjaaland Skår, Anicura Byåsen Dyrehospital.

En annen pasient med feilstilte tenner jeg skal skrive om en annen dag. Foto: Titti Mjaaland Skår, Anicura Byåsen Dyrehospital.

Les mer om tenner og tannbehandling i Den store kaninboka og Rabbit Behaviour, Health and Care.