Utegård og hus til kanin

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Stabburskaniner   Foto: Anett Nyborg

Stabburskaniner  Foto: Anett Nyborg

Kaniner liker å være ute i sommerhalvåret, men det er  viktig å tilby dem noe bedre enn konvensjonelle bur. Heldigvis er det lett å bygge og sette opp bedre løsninger selv, og ikke minst er det ofte langt rimeligere enn bur man får kjøpt i butikken. Siden kaniner ikke er så opptatt av design og interiør er det ikke utseendet som er viktig, men heller det at de har stor plass å bevege seg på, at de har tørre og trekkfrie hus og at de kan ha et stimulerende liv i bomiljøet man tilbyr. I tillegg må de gårdene naturligvis være sikret for rømning og rovdyr. Husk også at kaniner som bor ute alltid bør ha en kaninkompis 

Det blir vinter hvert år, og kaninene vil ha behov for å løpe og bevege seg hver dag året rundt.  Foto: Katarina Vallbo.

Det blir vinter hvert år, og kaninene vil ha behov for å løpe og bevege seg hver dag året rundt. Foto: Katarina Vallbo.

I innlegget vil jeg punktvis gå gjennom det man må tenke på når man skal gjøre i stand til kaniner utendørs, samt gi eksempler på ulike løsninger, både når det gjelder hus og inngjerdinger. Jeg vil også vise hvordan man enkelt kan sette opp rimelige løpegårder av kompostgjerder, enten for å utvide eksisterende gård eller for å lufte kaniner på plenen i et borettslag.  Jeg vil også vise til hva man må være spesielt oppmerksom på om kaninene skal bo utendørs hele året. 

Gabriel graver og koser seg i utegården.     Foto: Katarina Vallbo

Gabriel graver og koser seg i utegården.    Foto: Katarina Vallbo

Hvor stor plass trenger kaninene?

Visste du at kaniner som lever et stillesittende liv i bur utvikler benskjørhet og forkalkningsgikt? En degenerert ryggrad, porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir kaninen sterke smerter. Stillesittende burkaniner får følgelig en dårligere bentetthet og er mer utsatt for brudd og skade. Vedvarende kulde, trekk og fuktighet er vist å forsterke denne lidelsen, og det er anbefalt å la kaniner med utviklet osteoporose bo i et godt og temperert miljø. Vi forstår da at store områder å løpe på er viktig og at et bur ikke er nok.

Det er vanskelig å sette noe minstekrav, og jeg sier alltid at jo større jo bedre. For å oppnå god fart i en gård bør den imidlertid være på 12 kvm og oppover, men man kan enkelt utvide sommergårdene med kompostgjerder. Da kan de spurte omkring når de slippes ut i den.Se mer om det senere i innlegget.

Inngjerding

kaninbur

Det er vanlig å bruke ferdige hundegårdelementer når man setter opp en kaningård. En rimeligere løsning er å sette sammen veggene selv ved å snekre rammer og bruke revenetting (firkantnetting, punktsveiset)  Som vi skal se senere må må man da sikre både i gulv og tak. Hønsenetting er heller ikke sikkert og må unngås. 

En hundegård ble til kaningård. Dukkehuset er kaninhus med egen katteluke til inngang på siden.  Foto: Marit Emilie Buseth

En hundegård ble til kaningård. Dukkehuset er kaninhus med egen katteluke til inngang på siden. Foto: Marit Emilie Buseth

Elias i hjemmelaget kaningård. Her har man snekret en ramme og festet revenetting i vegger og tak.   Foto: Tanja Furuset

Elias i hjemmelaget kaningård. Her har man snekret en ramme og festet revenetting i vegger og tak.  Foto: Tanja Furuset

Det er fint å ha en tett vegg i løpegården. Man kan ha den tett ved å ha inngjerdingen inntil et hus eller ved å tette igjen hele eller den nederste meteren av gjerdene. Dette vil gi kaninene mer le og sørge for en lunere uteplass. Veggen kan lages av planker, takplater eller lignende. 

Her er det en vegg i løpegården som gir ekstra ly. Det er også godt med takhøyde i gården, slik at man selv kan gå inn og stelle og være sammen med kaninene.  Foto: Linn Holm Kaiser

Her er det en vegg i løpegården som gir ekstra ly. Det er også godt med takhøyde i gården, slik at man selv kan gå inn og stelle og være sammen med kaninene. Foto: Linn Holm Kaiser

Det er best å heve døra til inngjerdingen litt over bakken, slik at de ikke så lett fryser fast eller blir dekket av snøfall om vinteren. 

Her er flere luftegårder sikret med netting. Legg også merke til at døren er hevet over bakken.  Foto: Marit Emilie Buseth

Her er flere luftegårder sikret med netting. Legg også merke til at døren er hevet over bakken. Foto: Marit Emilie Buseth

M-gjengen  Foto: Marit Emilie Buseth

M-gjengen Foto: Marit Emilie Buseth

Sikring i bakken

Kaniner kan grave. Man må derfor sikre seg mot at kaninene graver seg ut av sine permanente luftegårder. Man kan grave revenetting eller gjerder ned i jorda vertikalt, slik at kaninen møter en vegg om den forsøker å grave seg ut. Da bør man sikre med netting eller gjerder minimum 50 cm under bakken. Eventuelt kan man dekke til med netting e.l. på begge sider av gjerdene. Man må da følge med på eventuelt konstruksjonsarbeid.

Hugo og Melissa har et bygningsarbeid på gang i teltet i bakgrunnen. De har aldri satt i gang et prosjekt ved gjerdene, men det ligger netting et godt stykke inn i i gården. Til høyre er det en luftegård for et annet kaninpar, og der er det sikret med kompostgjerder et stykke ned i jorda. Gården er såpass stor at kaninene har rikelig med plass til å sprinte omkring og holde seg i form. De har adgang til et isolert og mildt temperert kaninhus.  Foto: Marit Emilie Buseth

Hugo og Melissa har et bygningsarbeid på gang i teltet i bakgrunnen. De har aldri satt i gang et prosjekt ved gjerdene, men det ligger netting et godt stykke inn i i gården. Til høyre er det en luftegård for et annet kaninpar, og der er det sikret med kompostgjerder et stykke ned i jorda. Gården er såpass stor at kaninene har rikelig med plass til å sprinte omkring og holde seg i form. De har adgang til et isolert og mildt temperert kaninhus. Foto: Marit Emilie Buseth

Det er også mulig å legge et dekke av netting horisontalt. Denne kan graves ned i jorden, for deretter å legge på eventuelt gress på toppen igjen, slik at kaninen slipper å løpe på selve nettingen.

Her er det gravd for å legge netting under jorda. Etter at nettingen var på plass ble det lagt på jord og gress.   Foto: Elin Holm Kaiser

Her er det gravd for å legge netting under jorda. Etter at nettingen var på plass ble det lagt på jord og gress.  Foto: Elin Holm Kaiser

Her har man valgt å legge kompostgjerder i de utsatte hjørnene som kaninen ønsket å grave i.  Foto: Marit Emilie Buseth

Her har man valgt å legge kompostgjerder i de utsatte hjørnene som kaninen ønsket å grave i. Foto: Marit Emilie Buseth

Marikken illustrerer en ivrig gravemaskin.    Foto: Marit Emilie Buseth

Marikken illustrerer en ivrig gravemaskin.   Foto: Marit Emilie Buseth

Sikring i taket

Luftegårdene må også dekkes av tak eller netting for å holde rovdyr og rovfugler ute. Sikringen kan bestå av revenetting som festes i hjørnene med ståltråd eller strips. En slik ordning bør holdes oppe av stendere da eventuelt snøfall kan bli tungt.

Takplater over hele eller deler av luftegården gir i tillegg skygge og le mot regn og snø.

Det er best å ha god takhøyde i løpegården, slik at man selv kan gå inn uten å måtte krype omkring. Det er også hyggelig å ha mulighet for å sette opp noen stoler og tilbring tid med kaninene der inne. I tillegg gir god takhøyde muligheten for å sette opp ulike plattformer og hus til kaninene. De liker å komme seg litt opp i høyden, så det er fint med noen utkikksposter. 

Stendere holder nettingen på plass.  Foto: Anett Nyborg

Stendere holder nettingen på plass. Foto: Anett Nyborg

Takplater dekker hele gården   Foto: Tuva Englund

Takplater dekker hele gården  Foto: Tuva Englund

Kaniner liker å komme seg opp i høyden. De vil holde oversikt og stimuleres ved å ha muligheten til å grave, løpe og komme seg opp på fine utkikksposter. 

Man må aldri glemme at katter er rovdyr som lett kan komme seg inn i kaningården om den ikke er sikret i toppen. Det er dessverre stadige meldinger om kaniner som blir skadet eller drept av katter som sniker seg inn til byttedyrene. Selv om man har egne katter som er venner med kaninene kan det alltid komme en fremmed jeger forbi.

Pentii og Amos ser strengt på Gaston katt som forstyrrer i siestaen. De har godtatt hverandre i flere år, men Katarina må naturligvis passe på om eventuelt fremmede katter skulle komme forbi.  Foto: Katarina Vallbo

Pentii og Amos ser strengt på Gaston katt som forstyrrer i siestaen. De har godtatt hverandre i flere år, men Katarina må naturligvis passe på om eventuelt fremmede katter skulle komme forbi. Foto: Katarina Vallbo

Underlag

Kaninene spiser fort opp gresset på bakken i kaningården, så det er lurt å legge til rette for et godt underlag som holder seg fint. Det kan raskt bli sølete og gjørmete, for det vil jo komme både regn og slaps. Man kan kan legge en planke på høykant rundt hele kaningården og feste denne til reisverket/stoplene, for å lage en karm som holder bunnmaterialet på plass. Er det et utsatt område med mye gjørme kan man legge på et lag grus for drening. I etterkant kan man legge på sand eller jord eller grov kutterflis/bark på toppen.

Fint underlag som holder seg godt. Her er det gøy å grave også.  Foto: Linn Kaiser Holm

Fint underlag som holder seg godt. Her er det gøy å grave også. Foto: Linn Kaiser Holm

Kompostgjerder som ekstra løpegård

Uavhengig av hvor stor plass kaninene har i sin faste gård, vil de sette pris på og ha behov for adspredelse og muligheten for å springe skikkelig fra seg. Man kan enkelt utvide gården med en inngjerding bestående av kompostgjerder. Fest gjerdene sammen ved hjelp av strips og fest elementene i bakken ved hjelp av teltplugger, og vips så har du en ekstra løpegård. Her kan kaninene være under oppsyn.

Dette er også fint for de som ikke har anledning til å sette opp en permanent og sikker løsning i egen hage. Gjerdene er enkle å brette sammen og bære ut og inn, og kan være en løsning for de som bor i leiligheter med felles gressplen utenfor. Kaniner kan altså også luftes i borettslag.  Husk da at man ikke kan forlate inngjerdingen med løse kaniner, men sett dem gjerne i reiseburet eller få noen til å passe på om du skal inn for å hente noe. 

Om man har små kaniner som kan smette gjennom gjerdet eller sette seg fast, kan man sikre med mer finmasket netting på innsiden av gjerdene. Dette er også lurt om man har ukjente kaniner på hver side av gjerdet, så de ikke kan bite hverandre.

Gjerder og strips kan f.eks kjøpes på Biltema. 

I filmen nedenfor ser du Sassy, Rufus og Teddy som leker og koser seg i sin ekstra løpegård. De har til vanlig et godt kaninhus med stor luftegård.

Kaninhus

Når det kommer til kaninhus må man tenke på at det er mye dårlig vær. Bygg derfor romslig og sørg for at kaninene har gode og lune oppholdsrom. Når det er vått og kjølig ute er det viktig at de dyrene ha gode og lune oppholdsrom. De kan godt velge å være ute, men må alltid ha muligheten for å gå inn og tørke seg og holde seg varme. Det er også hyggeligere å ha kanin dersom huset er så stort at man kan gå inn i det og besøke kaninene der. I tillegg gjør det renholdet enklere og triveligere. Det er  fint å kunne utnytte arealet i høyden ved å lage hyller og sitteplasser, eventuelt en hems.

Tom og Tilda ser ut på løpegåden sin. Den har de tilgang til gjennom en katteluke, men sitter også ofte på hemsen og kikker ut.  Foto: M.E. Buseth

Tom og Tilda ser ut på løpegåden sin. Den har de tilgang til gjennom en katteluke, men sitter også ofte på hemsen og kikker ut. Foto: M.E. Buseth

Det er også populært å følge med på omverdenen gjennom et vindu. Isolerte hus krever isolerte vinduer, mens man kan sette inn pelxiglass til vindu i uisolerte hus til sommerbruk.

Man kan enkelt finne rimelige materialer og løsninger på Finn og andre markedsplasser. Man kan bygge rimelige tuneller, hems og skjulesteder av plank og plater andre vil kvitte seg med. Et gammel bord eller en stol kan også være et flott kaninmøbel.

Mange bruker dukkehus til å lage kaninboliger.

Kaniner med et fantastisk kaninhus. Her har kaninene mye å finne på.  Foto: Katarina Vallbo

Kaniner med et fantastisk kaninhus. Her har kaninene mye å finne på. Foto: Katarina Vallbo

Isloert og temperert kaninhus   Foto: Anett Nyborg

Isloert og temperert kaninhus  Foto: Anett Nyborg

Kaninhus med hyller   Foto: Anett Nyborg

Kaninhus med hyller  Foto: Anett Nyborg

Katteluke

Kaniner kan fint bruke katteluker. Det er fint å ha et vindfang utenfor for å ta av for snø, is og regn. Det kan også fungere som veranda kaninene kan ligge på. 

Martin og de andre bruker katteluka. Utenfor har de også et vindfang som tar av for vind, regn, snø og is.  Foto: Marit Emilie Buseth

Martin og de andre bruker katteluka. Utenfor har de også et vindfang som tar av for vind, regn, snø og is. Foto: Marit Emilie Buseth

Dott på vei ut    Foto: Janne Folkenborg

Dott på vei ut   Foto: Janne Folkenborg

Lave hus

Dersom man bygger hus som ikke er store nok til at man kan gå inn i dem selv er det lurt å bygge dem litt opp fra bakken. Det letter renholdet, og om man lager tre tette vegger på beina til huset få man også et lunt og populært oppholdssted. Kaninene liker ofte å sitte under slike hus. Om det skal være beregnet for helårsbruk må det uansett heves over bakken for å unngå frost.

Uisolerte hus kan også fint ha halm i den lune sovedelen. Det gjør det lunt og fint, men er ikke tilstrekkelig på vinteren. Les mer om kaniner på vinteren her.

Et  isolert kaninhus i en hundegård    Foto: Marit Emilie Buseth

Et  isolert kaninhus i en hundegård   Foto: Marit Emilie Buseth

Vinterbolig

Biologisk og medisinsk kunnskap om kaniner er tydelig på at den optimale temperaturen for arten er mellom 15 og 21 grader, noe som tilsvarer en nordisk sommer, ikke vinter. For de som bor ute  hele året er det altså viktig å tilrettelegge for gode liv, noe  man kan sørge for ved å tilby tilstrekkelig stor løpeplass og et godt isolert og mildt temperert kaninhus.

kaninbur, utekanin

Mange tror at kaniner fint kan leve i mange minusgrader med halm som tilstrekkelig isolasjon. Overlevelse er imidlertid ikke alltid et tegn på velferd, og verken vinterpels eller halm beskytter det lette skjelettet mot benskjørhet og forkalkningsgikt, som er skader kaniner pådrar seg ved et stillesittende liv og som forverres om man bor i kjølige eller trekkfulle omgivelser. Les mer om kaniner i kulda her. 

Kaizer og Constanza gleder seg over å både være ute og inne på vinteren. Legg merke til leveggen og hyllene . Foto : Anett Nyborg

Kaizer og Constanza gleder seg over å både være ute og inne på vinteren. Legg merke til leveggen og hyllene. Foto : Anett Nyborg

Isolering og varme

Kaninene kan gå inn gjennom en katteluke og kose seg i et isolert og temperert hus.  Foto. Anett Nyborg

Kaninene kan gå inn gjennom en katteluke og kose seg i et isolert og temperert hus. Foto. Anett Nyborg

Det er fint å ha en jevn varme på rundt 5-7 plussgrader i kaninhuset på vinteren. Da kan de fint gå ut og inn og nyte godt av begge områdene. Bruk en ovn eller varmelampe.

Isolasjon bør legges i gulv, tak og vegger. Det holder både kulde ute på vinteren og varme ute på sommeren. 

Vi bygger Kaninkollektivet  Foto: M.E.Buseth

Vi bygger Kaninkollektivet Foto: M.E.Buseth

Det isoleres i gulv, tak og vegger. 

Det isoleres i gulv, tak og vegger. 

Jeg lagde et telt   Foto: Marit Emilie Buseth

Jeg lagde et telt  Foto: Marit Emilie Buseth

Skygge og ly

Husk at kaniner er utsatte for heteslag på sommeren, så skygge må alltid være tilgjengelig. Sett opp noen kompostgjerdetelt. Fest to kompostgjerder sammen og dekk til med et teppe. Det gir viktig skygge og er et populært tilholdssted. I tillegg trenger kaninene alltid tilgang på skjulesteder, enten de er i en permanent eller midlertidig løpegård.

Trær gir også god skygge og ofte fine skjulesteder. Husk imidlertid at sola flytter på seg.

Husk å passe på at dokassene er rene og tørre på sommeren, og at kaninene alltid har friskt vann tilgjengelig. 

 

Aktivisering

Både kaningårder og kaninhus blir mer spennende om man bytter ut et par aktiviseringsleker en gang i uka. La papphus og andre leker rullere, så blir de som nye når kaninene ikke har sett dem på en stund. Noe man alltid kan ha fremme er en egen sandkasse de kan grave i.

Verandaliv    Foto: Lilo Lorentzen

Verandaliv   Foto: Lilo Lorentzen

Jeg håper innlegget er til hjelp og inspirasjon. Det er gledelig å se hvor mange som har gode løpegårder og spennende kaninhus for tiden, og jeg gleder meg til å se den videre utviklingen. 

Få grunnleggende kunnskap om ved å lese min innføring om kanin

Bli med på arrangementet Utegårder og kaninhus   facebookgruppa til Den store kaninbokaFå tips, del egne erfaringer og se hvordan andre har gjort det. 

Se også den fine filmen Linn Holm Kaiser har laget. Der ser dere hele byggeprosessen av en kaningård.