Kaninbolig i all slags vær

utekanin.jpg
kaninbur.jpg

Når man har kaniner boender ute er det viktig å tenke på at årstidene skifter og at dyrene skal ha det godt, både på varme sommerdager og iskalde vinternetter. Været kan også være tildels uforutsigbart, og man må sørge for å ha stødige hus og inngjerdinger, slik at uvær ikke skader kaninene. Ved ekstreme forhold bør man imidlertid alltid flytte kaninene innendørs til faren er over. 

Det kan være lett å sette opp noe på sommeren og glemme at det også skal tåle vind, kulde og snøvær på vinteren. Jeg er derfor glad for å kunne illustrere årstidenes variasjoner ved å vise til huset til Blitz og Eddi. For ytterligere tips og råd om bygging, kan man også se innlegget med praktisk tips og råd. 

Takk til Camilla Tenold for bruk av bilder.

 
kaninbur
26855023_558677281134494_1870529296_o.jpg

Blitz og Eddie har et hus med en isolert og oppvarmet del, samt tilgang på to rovdyrsikre løpegårder. De har isolerte og lune kasser å hvile i, samt god plass å bevege seg på. Familien har tenkt på at kaninhuset skal være lettstelt og bra for kaninene, både sommer og vinter.

Som dere ser er de to utegårdene fine å bruke både sommer og vinter. 

kaningård
26909084_558677441134478_1892325339_o.jpg
Utendørs hold av kaniner stiller særlige krav til deg som dyreeier. En kanin som holdes ute må ha selskap av artsfrender, tilgang på en stor og rovdyrsikret løpegård og et lunt og tørt hus. Om vinteren kan det være nødvendig å varme opp huset for at kaninene skal ha det bra. Kaniner som holdes utendørs i små bur vil fryse om vinteren og er også utsatt for andre lidelser, som for eksempel benskjørhet og luftveislidelser. En kanin som sitter alene ute får heller ikke dekket sine sosiale behov.
— Mattilsynets veiledning om hold av kanin, s.7
Sommer

Sommer

Vinter

Vinter

26178657_558779461124276_1283881849_o.jpg
26855455_558770794458476_2099755663_n.jpg

Blitz og Eddi har en isolert hule med frostvakt. Her er det alltid ca 7 plussgrader på vinteren, og kaninene velger å bo der når det er minusgrader og kaldt. Ellers liker de godt å ligge i de forseggjorte hyllene som står i kaninhuset. Øverst til venstre er det også et isolert rom uten varmekilde, mens de har varmelampe over en frittstående dokasse. Kaninene liker visst å ligge på det runde teppet ved siden av og kose seg.

Isolert hule med frostvakt

Isolert hule med frostvakt

Kaninhyller, dokasse og isolert hule

Kaninhyller, dokasse og isolert hule

Det er godt å ha en temperert hule å være i når det er kaldt ute. 

Det er godt å ha en temperert hule å være i når det er kaldt ute. 

Fri tilgang til utegårdene

Fri tilgang til utegårdene

Aktive kaniner året rundt

Aktive kaniner året rundt

Tidligere har mange trodd at kaniner kan oppbevares i små bur ute i kulde og trekk, mens vi nå vet at dette ikke er tilfelle. Den optimale temperaturen for arten er mellom 15-21 grader, noe som tilsvarer en nordisk sommer. Det er allikevel mulig å gi uteboere gode liv året rundt, men det krever litt mer tilrettelegging og planlegging enn mange tror. For å gi kaninene så gode liv som mulig vil jeg understreke følgende utekrav; 
 

  • Hus og varme

Kaniner som bor ute bør ha et isolert hus som beskytter mot ekstreme temperaturer. På vinteren bør det være mildt temperert og optimalt holde en temperatur på rundt 5-7 plussgrader. Da blir ikke temperaturforskjellen så stor når kaninen løper ut og inn, men kaninene vil fremdeles unngå frost og kunne slappe av inne.   

  • Utegård

Utekaniner må alltid ha tilgang på en rovdyrsikker utegård. Den må også sikres i taket, da fugler, streifende katter og andre rovdyr kan snike seg inn og skade og drepe byttet.

  • Skygge

Pass på så kaninene alltid har tilgang på skygge. Kaninene får lett heteslag på sommeren og må aldri fanges i direkte sollys, men alltid ha muligheten for å oppsøke kjøligere områder.

  • Rennende vann

Det bør aldri være så kaldt at vannet fryser. Kaninene skal alltid ha tilgang på rennende vann.

  • Selskap

Det er spesielt viktig at kaniner som bor ute har en kaninvenn å tilbringe tiden med. Det er ensomt og trist å bo ute alene

 
15073297_877528172383333_7262951412626396719_n.jpg
1489951086870.jpeg