Kaninen min spiser ikke høy

Av og til får jeg høre om kaniner som ikke spiser høy. Som regel er dette lett å endre på, og jeg vil i dette innlegget vise hva man bør gjøre om man har kaniner som ikke spiser gress og høy.

  • Kosthold

Den vanligste årsaken til at kaniner ikke spiser nok høy er at de får for mye av annen mat. Mange gir kaninene alt for mye pellets eller ulike blandinger, og tenker i beste mening at dette er kaninmat. Om kaninene har fri tilgang på næringsrik og smakfull mat, vil de velge dette fremfor det sunne og fiberrike høyet, noe som på sikt vil føre til at de blir alvorlig syke. Det er derfor avgjørende for din kanins helse, at du måler opp og doserer pellets utifra din kanins vekt. På denne måten kan du sørge for at kaninene døgnet gjennom vil knaske høy.

 

Om kaninen til tross for anbefalt mengde pellets fremdeles ikke spiser høy, kan man naturligvis ikke sulte kaninen. Da må kaninen få en undersøkelse av tennene hos veterinær, for å avdekke eller utelukke tannproblemer. Se siste punkt. 

 

  • Hvordan er kvaliteten på høyet?

Er det høy av god kvalitet? Høyet skal være friskt, tørt, støve lite, lukte godt og ha lange og kraftige strå. Poser du får kjøpt på dagligvarebutikkene er ikke av god kvalitet og må unngås. Kjøp heller poser i ulike dyrebutikker eller på Felleskjøpet, som To gode naboer, Norsk Høy mm, eller direkte fra en bonde. Test ut ulike alternativer og finn din kanins favoritt. 

 

  • Undersøkelse av tenner hos veterinær

Om kaninen unngår høy til tross for anbefalt mengde pellets og god kvalitet på høyet, må tennene undersøkes av veterinær. Om kaninen unngår høy tyder det ofte på at det er noe galt med jekslene og at disse må justeres hos veterinær. 

Kaninen spiser gress ved en spesiell måte å tygge på, med både side- og frem og tilbakebevegelser i underkjeven i forhold til overkjeven. Dette sørger for at jekslene slipes ned og holder kanintennene i riktig lengde og form. Om kaninen spiser for lite høy og for mye annen mat, vil tennene bli feilstilte i munnen, noe som vil føre til alvorlige og smertefulle tannproblemer. Kaniner er gressetere og MÅ spise høy eller gress for å opprettholde en normal tarmfunksjon og et levedyktig tannsett.

kaninmat