Kaniner må beskyttes mot vinter og kulde

_MG_4672 under arbeid.jpg

I løpet av uka vil det bli sprengkulde i hele landet og Norges Kaninforening vil derfor gi informasjon om hva som skal til for å gi utekaninene gode liv på vinteren.

burkanin.png

For at dyrene våre skal ha det bra må vi forstå og ta hensyn til deres behov og naturlige levesett. Vi kan lære mye om hvordan de bør leve ved å se på deres ville slektninger, og kaniner vil beskytte seg mot kulde og hete ved å oppholde seg i underjordiske tunneler. I kaninenes opprinnelsesland Spania, vil det i hulene alltid være en jevn og god temperatur, mens det naturligvis er større utfordringer med vær og vind om vi har dem i tradisjonelle bur og trekkfulle skur på bakkeplan her i Norge.

Stillesittende liv i bur vil i seg selv føre til ulike ledd-, muskel- og skjelettlidelser, og kulde og trekk vil forverre tilstanden, føre til smerte og ubehag, og også øke risikoen for alvorlige luftveisinfeksjoner. Det er verdt å merke seg at vinterpels ikke beskytter mot nevnte lidelser, og at artens optimale temperatur er 15-21 grader, noe som tilsvarer en nordisk sommer, ikke vinter.

_MG_2512.jpg

Gode boforhold er derfor avgjørende for kaninens helse og trivsel. Isolerte hus må beskytte mot kulde og hete, og på vinteren bør de være mildt tempererte og holde en temperatur på omlag 7 plussgrader. Da blir ikke temperaturforskjellen så stor når kaninen løper inn og ut av den rovdyrsikrede løpegården, mens kaninen fremdeles vil unngå frost og kunne slappe av inne.

Kaniner er et misforstått dyr, og oppbevaring i bur har tidligere blitt ansett som akseptabelt dyrehold. Når det i tillegg selges mange uegnede bur er det ikke rart at det fremdeles er utbredt, men vi ser heldigvis en positiv utvikling. De tradisjonelle burene blir i større grad erstattet av moderne fagkunnskap og et ønske om å forstå og ta hensyn til dyrenes behov.

Kunnskap jeg og Norges Kaninforening har formidlet i bøker og artikler er ikke lenger kontroversielt, og både Veterinærinstituttet og Mattilsynet gir nå tilsvarende informasjon.

Utendørs hold av kaniner stiller særlige krav til deg som dyreeier. En kanin som holdes ute må ha selskap av artsfrender, tilgang på en stor og rovdyrsikret løpegård og et lunt og tørt hus. Om vinteren kan det være nødvendig å varme opp huset for at kaninene skal ha det bra. Kaniner som holdes utendørs i små bur vil fryse om vinteren og er også utsatt for andre lidelser, som for eksempel benskjørhet og luftveislidelser. En kanin som sitter alene ute får heller ikke dekket sine sosiale behov.
— Mattilsynets veiledning om hold av kanin, s.7

Tekst: Marit Emilie Buseth, leder i Norges Kaninforening

Foto: Janne Folkenborg

15073297_877528172383333_7262951412626396719_n.jpg
_MG_4679.jpg
_MG_4542.jpg

Kaninbolig i all slags vær

utekanin.jpg
kaninbur.jpg

Når man har kaniner boender ute er det viktig å tenke på at årstidene skifter og at dyrene skal ha det godt, både på varme sommerdager og iskalde vinternetter. Været kan også være tildels uforutsigbart, og man må sørge for å ha stødige hus og inngjerdinger, slik at uvær ikke skader kaninene. Ved ekstreme forhold bør man imidlertid alltid flytte kaninene innendørs til faren er over. 

Det kan være lett å sette opp noe på sommeren og glemme at det også skal tåle vind, kulde og snøvær på vinteren. Jeg er derfor glad for å kunne illustrere årstidenes variasjoner ved å vise til huset til Blitz og Eddi. For ytterligere tips og råd om bygging, kan man også se innlegget med praktisk tips og råd. 

Takk til Camilla Tenold for bruk av bilder.

 
kaninbur
26855023_558677281134494_1870529296_o.jpg

Blitz og Eddie har et hus med en isolert og oppvarmet del, samt tilgang på to rovdyrsikre løpegårder. De har isolerte og lune kasser å hvile i, samt god plass å bevege seg på. Familien har tenkt på at kaninhuset skal være lettstelt og bra for kaninene, både sommer og vinter.

Som dere ser er de to utegårdene fine å bruke både sommer og vinter. 

kaningård
26909084_558677441134478_1892325339_o.jpg
Utendørs hold av kaniner stiller særlige krav til deg som dyreeier. En kanin som holdes ute må ha selskap av artsfrender, tilgang på en stor og rovdyrsikret løpegård og et lunt og tørt hus. Om vinteren kan det være nødvendig å varme opp huset for at kaninene skal ha det bra. Kaniner som holdes utendørs i små bur vil fryse om vinteren og er også utsatt for andre lidelser, som for eksempel benskjørhet og luftveislidelser. En kanin som sitter alene ute får heller ikke dekket sine sosiale behov.
— Mattilsynets veiledning om hold av kanin, s.7
Sommer

Sommer

Vinter

Vinter

26178657_558779461124276_1283881849_o.jpg
26855455_558770794458476_2099755663_n.jpg

Blitz og Eddi har en isolert hule med frostvakt. Her er det alltid ca 7 plussgrader på vinteren, og kaninene velger å bo der når det er minusgrader og kaldt. Ellers liker de godt å ligge i de forseggjorte hyllene som står i kaninhuset. Øverst til venstre er det også et isolert rom uten varmekilde, mens de har varmelampe over en frittstående dokasse. Kaninene liker visst å ligge på det runde teppet ved siden av og kose seg.

Isolert hule med frostvakt

Isolert hule med frostvakt

Kaninhyller, dokasse og isolert hule

Kaninhyller, dokasse og isolert hule

Det er godt å ha en temperert hule å være i når det er kaldt ute. 

Det er godt å ha en temperert hule å være i når det er kaldt ute. 

Fri tilgang til utegårdene

Fri tilgang til utegårdene

Aktive kaniner året rundt

Aktive kaniner året rundt

Tidligere har mange trodd at kaniner kan oppbevares i små bur ute i kulde og trekk, mens vi nå vet at dette ikke er tilfelle. Den optimale temperaturen for arten er mellom 15-21 grader, noe som tilsvarer en nordisk sommer. Det er allikevel mulig å gi uteboere gode liv året rundt, men det krever litt mer tilrettelegging og planlegging enn mange tror. For å gi kaninene så gode liv som mulig vil jeg understreke følgende utekrav; 
 

 • Hus og varme

Kaniner som bor ute bør ha et isolert hus som beskytter mot ekstreme temperaturer. På vinteren bør det være mildt temperert og optimalt holde en temperatur på rundt 5-7 plussgrader. Da blir ikke temperaturforskjellen så stor når kaninen løper ut og inn, men kaninene vil fremdeles unngå frost og kunne slappe av inne.   

 • Utegård

Utekaniner må alltid ha tilgang på en rovdyrsikker utegård. Den må også sikres i taket, da fugler, streifende katter og andre rovdyr kan snike seg inn og skade og drepe byttet.

 • Skygge

Pass på så kaninene alltid har tilgang på skygge. Kaninene får lett heteslag på sommeren og må aldri fanges i direkte sollys, men alltid ha muligheten for å oppsøke kjøligere områder.

 • Rennende vann

Det bør aldri være så kaldt at vannet fryser. Kaninene skal alltid ha tilgang på rennende vann.

 • Selskap

Det er spesielt viktig at kaniner som bor ute har en kaninvenn å tilbringe tiden med. Det er ensomt og trist å bo ute alene

 
15073297_877528172383333_7262951412626396719_n.jpg
1489951086870.jpeg

Utegård og hus til kanin

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Stabburskaniner   Foto: Anett Nyborg

Stabburskaniner  Foto: Anett Nyborg

Kaniner liker å være ute i sommerhalvåret, men det er  viktig å tilby dem noe bedre enn konvensjonelle bur. Heldigvis er det lett å bygge og sette opp bedre løsninger selv, og ikke minst er det ofte langt rimeligere enn bur man får kjøpt i butikken. Siden kaniner ikke er så opptatt av design og interiør er det ikke utseendet som er viktig, men heller det at de har stor plass å bevege seg på, at de har tørre og trekkfrie hus og at de kan ha et stimulerende liv i bomiljøet man tilbyr. I tillegg må de gårdene naturligvis være sikret for rømning og rovdyr. Husk også at kaniner som bor ute alltid bør ha en kaninkompis 

Det blir vinter hvert år, og kaninene vil ha behov for å løpe og bevege seg hver dag året rundt.  Foto: Katarina Vallbo.

Det blir vinter hvert år, og kaninene vil ha behov for å løpe og bevege seg hver dag året rundt. Foto: Katarina Vallbo.

I innlegget vil jeg punktvis gå gjennom det man må tenke på når man skal gjøre i stand til kaniner utendørs, samt gi eksempler på ulike løsninger, både når det gjelder hus og inngjerdinger. Jeg vil også vise hvordan man enkelt kan sette opp rimelige løpegårder av kompostgjerder, enten for å utvide eksisterende gård eller for å lufte kaniner på plenen i et borettslag.  Jeg vil også vise til hva man må være spesielt oppmerksom på om kaninene skal bo utendørs hele året. 

Gabriel graver og koser seg i utegården.     Foto: Katarina Vallbo

Gabriel graver og koser seg i utegården.    Foto: Katarina Vallbo

Hvor stor plass trenger kaninene?

Visste du at kaniner som lever et stillesittende liv i bur utvikler benskjørhet og forkalkningsgikt? En degenerert ryggrad, porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir kaninen sterke smerter. Stillesittende burkaniner får følgelig en dårligere bentetthet og er mer utsatt for brudd og skade. Vedvarende kulde, trekk og fuktighet er vist å forsterke denne lidelsen, og det er anbefalt å la kaniner med utviklet osteoporose bo i et godt og temperert miljø. Vi forstår da at store områder å løpe på er viktig og at et bur ikke er nok.

Det er vanskelig å sette noe minstekrav, og jeg sier alltid at jo større jo bedre. For å oppnå god fart i en gård bør den imidlertid være på 12 kvm og oppover, men man kan enkelt utvide sommergårdene med kompostgjerder. Da kan de spurte omkring når de slippes ut i den.Se mer om det senere i innlegget.

Inngjerding

kaninbur

Det er vanlig å bruke ferdige hundegårdelementer når man setter opp en kaningård. En rimeligere løsning er å sette sammen veggene selv ved å snekre rammer og bruke revenetting (firkantnetting, punktsveiset)  Som vi skal se senere må må man da sikre både i gulv og tak. Hønsenetting er heller ikke sikkert og må unngås. 

En hundegård ble til kaningård. Dukkehuset er kaninhus med egen katteluke til inngang på siden.  Foto: Marit Emilie Buseth

En hundegård ble til kaningård. Dukkehuset er kaninhus med egen katteluke til inngang på siden. Foto: Marit Emilie Buseth

Elias i hjemmelaget kaningård. Her har man snekret en ramme og festet revenetting i vegger og tak.   Foto: Tanja Furuset

Elias i hjemmelaget kaningård. Her har man snekret en ramme og festet revenetting i vegger og tak.  Foto: Tanja Furuset

Det er fint å ha en tett vegg i løpegården. Man kan ha den tett ved å ha inngjerdingen inntil et hus eller ved å tette igjen hele eller den nederste meteren av gjerdene. Dette vil gi kaninene mer le og sørge for en lunere uteplass. Veggen kan lages av planker, takplater eller lignende. 

Her er det en vegg i løpegården som gir ekstra ly. Det er også godt med takhøyde i gården, slik at man selv kan gå inn og stelle og være sammen med kaninene.  Foto: Linn Holm Kaiser

Her er det en vegg i løpegården som gir ekstra ly. Det er også godt med takhøyde i gården, slik at man selv kan gå inn og stelle og være sammen med kaninene. Foto: Linn Holm Kaiser

Det er best å heve døra til inngjerdingen litt over bakken, slik at de ikke så lett fryser fast eller blir dekket av snøfall om vinteren. 

Her er flere luftegårder sikret med netting. Legg også merke til at døren er hevet over bakken.  Foto: Marit Emilie Buseth

Her er flere luftegårder sikret med netting. Legg også merke til at døren er hevet over bakken. Foto: Marit Emilie Buseth

M-gjengen Foto: Marit Emilie Buseth

M-gjengen Foto: Marit Emilie Buseth

Sikring i bakken

Kaniner kan grave. Man må derfor sikre seg mot at kaninene graver seg ut av sine permanente luftegårder. Man kan grave revenetting eller gjerder ned i jorda vertikalt, slik at kaninen møter en vegg om den forsøker å grave seg ut. Da bør man sikre med netting eller gjerder minimum 50 cm under bakken. Eventuelt kan man dekke til med netting e.l. på begge sider av gjerdene. Man må da følge med på eventuelt konstruksjonsarbeid.

Hugo og Melissa har et bygningsarbeid på gang i teltet i bakgrunnen. De har aldri satt i gang et prosjekt ved gjerdene, men det ligger netting et godt stykke inn i i gården. Til høyre er det en luftegård for et annet kaninpar, og der er det sikret med kompostgjerder et stykke ned i jorda. Gården er såpass stor at kaninene har rikelig med plass til å sprinte omkring og holde seg i form. De har adgang til et isolert og mildt temperert kaninhus.  Foto: Marit Emilie Buseth

Hugo og Melissa har et bygningsarbeid på gang i teltet i bakgrunnen. De har aldri satt i gang et prosjekt ved gjerdene, men det ligger netting et godt stykke inn i i gården. Til høyre er det en luftegård for et annet kaninpar, og der er det sikret med kompostgjerder et stykke ned i jorda. Gården er såpass stor at kaninene har rikelig med plass til å sprinte omkring og holde seg i form. De har adgang til et isolert og mildt temperert kaninhus. Foto: Marit Emilie Buseth

Det er også mulig å legge et dekke av netting horisontalt. Denne kan graves ned i jorden, for deretter å legge på eventuelt gress på toppen igjen, slik at kaninen slipper å løpe på selve nettingen.

Her er det gravd for å legge netting under jorda. Etter at nettingen var på plass ble det lagt på jord og gress.   Foto: Elin Holm Kaiser

Her er det gravd for å legge netting under jorda. Etter at nettingen var på plass ble det lagt på jord og gress.  Foto: Elin Holm Kaiser

Her har man valgt å legge kompostgjerder i de utsatte hjørnene som kaninen ønsket å grave i.  Foto: Marit Emilie Buseth

Her har man valgt å legge kompostgjerder i de utsatte hjørnene som kaninen ønsket å grave i. Foto: Marit Emilie Buseth

Marikken illustrerer en ivrig gravemaskin.    Foto: Marit Emilie Buseth

Marikken illustrerer en ivrig gravemaskin.   Foto: Marit Emilie Buseth

Sikring i taket

Luftegårdene må også dekkes av tak eller netting for å holde rovdyr og rovfugler ute. Sikringen kan bestå av revenetting som festes i hjørnene med ståltråd eller strips. En slik ordning bør holdes oppe av stendere da eventuelt snøfall kan bli tungt.

Takplater over hele eller deler av luftegården gir i tillegg skygge og le mot regn og snø.

Det er best å ha god takhøyde i løpegården, slik at man selv kan gå inn uten å måtte krype omkring. Det er også hyggelig å ha mulighet for å sette opp noen stoler og tilbring tid med kaninene der inne. I tillegg gir god takhøyde muligheten for å sette opp ulike plattformer og hus til kaninene. De liker å komme seg litt opp i høyden, så det er fint med noen utkikksposter. 

Stendere holder nettingen på plass.  Foto: Anett Nyborg

Stendere holder nettingen på plass. Foto: Anett Nyborg

Takplater dekker hele gården   Foto: Tuva Englund

Takplater dekker hele gården  Foto: Tuva Englund

Kaniner liker å komme seg opp i høyden. De vil holde oversikt og stimuleres ved å ha muligheten til å grave, løpe og komme seg opp på fine utkikksposter. 

Man må aldri glemme at katter er rovdyr som lett kan komme seg inn i kaningården om den ikke er sikret i toppen. Det er dessverre stadige meldinger om kaniner som blir skadet eller drept av katter som sniker seg inn til byttedyrene. Selv om man har egne katter som er venner med kaninene kan det alltid komme en fremmed jeger forbi.

Pentii og Amos ser strengt på Gaston katt som forstyrrer i siestaen. De har godtatt hverandre i flere år, men Katarina må naturligvis passe på om eventuelt fremmede katter skulle komme forbi.  Foto: Katarina Vallbo

Pentii og Amos ser strengt på Gaston katt som forstyrrer i siestaen. De har godtatt hverandre i flere år, men Katarina må naturligvis passe på om eventuelt fremmede katter skulle komme forbi. Foto: Katarina Vallbo

Underlag

Kaninene spiser fort opp gresset på bakken i kaningården, så det er lurt å legge til rette for et godt underlag som holder seg fint. Det kan raskt bli sølete og gjørmete, for det vil jo komme både regn og slaps. Man kan kan legge en planke på høykant rundt hele kaningården og feste denne til reisverket/stoplene, for å lage en karm som holder bunnmaterialet på plass. Er det et utsatt område med mye gjørme kan man legge på et lag grus for drening. I etterkant kan man legge på sand eller jord eller grov kutterflis/bark på toppen.

Fint underlag som holder seg godt. Her er det gøy å grave også.  Foto: Linn Kaiser Holm

Fint underlag som holder seg godt. Her er det gøy å grave også. Foto: Linn Kaiser Holm

Kompostgjerder som ekstra løpegård

Uavhengig av hvor stor plass kaninene har i sin faste gård, vil de sette pris på og ha behov for adspredelse og muligheten for å springe skikkelig fra seg. Man kan enkelt utvide gården med en inngjerding bestående av kompostgjerder. Fest gjerdene sammen ved hjelp av strips og fest elementene i bakken ved hjelp av teltplugger, og vips så har du en ekstra løpegård. Her kan kaninene være under oppsyn.

Dette er også fint for de som ikke har anledning til å sette opp en permanent og sikker løsning i egen hage. Gjerdene er enkle å brette sammen og bære ut og inn, og kan være en løsning for de som bor i leiligheter med felles gressplen utenfor. Kaniner kan altså også luftes i borettslag.  Husk da at man ikke kan forlate inngjerdingen med løse kaniner, men sett dem gjerne i reiseburet eller få noen til å passe på om du skal inn for å hente noe. 

Om man har små kaniner som kan smette gjennom gjerdet eller sette seg fast, kan man sikre med mer finmasket netting på innsiden av gjerdene. Dette er også lurt om man har ukjente kaniner på hver side av gjerdet, så de ikke kan bite hverandre.

Gjerder og strips kan f.eks kjøpes på Biltema. 

I filmen nedenfor ser du Sassy, Rufus og Teddy som leker og koser seg i sin ekstra løpegård. De har til vanlig et godt kaninhus med stor luftegård.

Kaninhus

Når det kommer til kaninhus må man tenke på at det er mye dårlig vær. Bygg derfor romslig og sørg for at kaninene har gode og lune oppholdsrom. Når det er vått og kjølig ute er det viktig at de dyrene ha gode og lune oppholdsrom. De kan godt velge å være ute, men må alltid ha muligheten for å gå inn og tørke seg og holde seg varme. Det er også hyggeligere å ha kanin dersom huset er så stort at man kan gå inn i det og besøke kaninene der. I tillegg gjør det renholdet enklere og triveligere. Det er  fint å kunne utnytte arealet i høyden ved å lage hyller og sitteplasser, eventuelt en hems.

Tom og Tilda ser ut på løpegåden sin. Den har de tilgang til gjennom en katteluke, men sitter også ofte på hemsen og kikker ut.  Foto: M.E. Buseth

Tom og Tilda ser ut på løpegåden sin. Den har de tilgang til gjennom en katteluke, men sitter også ofte på hemsen og kikker ut. Foto: M.E. Buseth

Det er også populært å følge med på omverdenen gjennom et vindu. Isolerte hus krever isolerte vinduer, mens man kan sette inn pelxiglass til vindu i uisolerte hus til sommerbruk.

Man kan enkelt finne rimelige materialer og løsninger på Finn og andre markedsplasser. Man kan bygge rimelige tuneller, hems og skjulesteder av plank og plater andre vil kvitte seg med. Et gammel bord eller en stol kan også være et flott kaninmøbel.

Mange bruker dukkehus til å lage kaninboliger.

Kaniner med et fantastisk kaninhus. Her har kaninene mye å finne på.  Foto: Katarina Vallbo

Kaniner med et fantastisk kaninhus. Her har kaninene mye å finne på. Foto: Katarina Vallbo

Isloert og temperert kaninhus   Foto: Anett Nyborg

Isloert og temperert kaninhus  Foto: Anett Nyborg

Kaninhus med hyller   Foto: Anett Nyborg

Kaninhus med hyller  Foto: Anett Nyborg

Katteluke

Kaniner kan fint bruke katteluker. Det er fint å ha et vindfang utenfor for å ta av for snø, is og regn. Det kan også fungere som veranda kaninene kan ligge på. 

Martin og de andre bruker katteluka. Utenfor har de også et vindfang som tar av for vind, regn, snø og is.  Foto: Marit Emilie Buseth

Martin og de andre bruker katteluka. Utenfor har de også et vindfang som tar av for vind, regn, snø og is. Foto: Marit Emilie Buseth

Dott på vei ut    Foto: Janne Folkenborg

Dott på vei ut   Foto: Janne Folkenborg

Lave hus

Dersom man bygger hus som ikke er store nok til at man kan gå inn i dem selv er det lurt å bygge dem litt opp fra bakken. Det letter renholdet, og om man lager tre tette vegger på beina til huset få man også et lunt og populært oppholdssted. Kaninene liker ofte å sitte under slike hus. Om det skal være beregnet for helårsbruk må det uansett heves over bakken for å unngå frost.

Uisolerte hus kan også fint ha halm i den lune sovedelen. Det gjør det lunt og fint, men er ikke tilstrekkelig på vinteren. Les mer om kaniner på vinteren her.

Et  isolert kaninhus i en hundegård    Foto: Marit Emilie Buseth

Et  isolert kaninhus i en hundegård   Foto: Marit Emilie Buseth

Vinterbolig

Biologisk og medisinsk kunnskap om kaniner er tydelig på at den optimale temperaturen for arten er mellom 15 og 21 grader, noe som tilsvarer en nordisk sommer, ikke vinter. For de som bor ute  hele året er det altså viktig å tilrettelegge for gode liv, noe  man kan sørge for ved å tilby tilstrekkelig stor løpeplass og et godt isolert og mildt temperert kaninhus.

kaninbur, utekanin

Mange tror at kaniner fint kan leve i mange minusgrader med halm som tilstrekkelig isolasjon. Overlevelse er imidlertid ikke alltid et tegn på velferd, og verken vinterpels eller halm beskytter det lette skjelettet mot benskjørhet og forkalkningsgikt, som er skader kaniner pådrar seg ved et stillesittende liv og som forverres om man bor i kjølige eller trekkfulle omgivelser. Les mer om kaniner i kulda her. 

Kaizer og Constanza gleder seg over å både være ute og inne på vinteren. Legg merke til leveggen og hyllene . Foto : Anett Nyborg

Kaizer og Constanza gleder seg over å både være ute og inne på vinteren. Legg merke til leveggen og hyllene. Foto : Anett Nyborg

Isolering og varme

Kaninene kan gå inn gjennom en katteluke og kose seg i et isolert og temperert hus.  Foto. Anett Nyborg

Kaninene kan gå inn gjennom en katteluke og kose seg i et isolert og temperert hus. Foto. Anett Nyborg

Det er fint å ha en jevn varme på rundt 5-7 plussgrader i kaninhuset på vinteren. Da kan de fint gå ut og inn og nyte godt av begge områdene. Bruk en ovn eller varmelampe.

Isolasjon bør legges i gulv, tak og vegger. Det holder både kulde ute på vinteren og varme ute på sommeren. 

Vi bygger Kaninkollektivet Foto: M.E.Buseth

Vi bygger Kaninkollektivet Foto: M.E.Buseth

Det isoleres i gulv, tak og vegger. 

Det isoleres i gulv, tak og vegger. 

Jeg lagde et telt   Foto: Marit Emilie Buseth

Jeg lagde et telt  Foto: Marit Emilie Buseth

Skygge og ly

Husk at kaniner er utsatte for heteslag på sommeren, så skygge må alltid være tilgjengelig. Sett opp noen kompostgjerdetelt. Fest to kompostgjerder sammen og dekk til med et teppe. Det gir viktig skygge og er et populært tilholdssted. I tillegg trenger kaninene alltid tilgang på skjulesteder, enten de er i en permanent eller midlertidig løpegård.

Trær gir også god skygge og ofte fine skjulesteder. Husk imidlertid at sola flytter på seg.

Husk å passe på at dokassene er rene og tørre på sommeren, og at kaninene alltid har friskt vann tilgjengelig. 

 

Aktivisering

Både kaningårder og kaninhus blir mer spennende om man bytter ut et par aktiviseringsleker en gang i uka. La papphus og andre leker rullere, så blir de som nye når kaninene ikke har sett dem på en stund. Noe man alltid kan ha fremme er en egen sandkasse de kan grave i.

Verandaliv    Foto: Lilo Lorentzen

Verandaliv   Foto: Lilo Lorentzen

Jeg håper innlegget er til hjelp og inspirasjon. Det er gledelig å se hvor mange som har gode løpegårder og spennende kaninhus for tiden, og jeg gleder meg til å se den videre utviklingen. 

Få grunnleggende kunnskap om ved å lese min innføring om kanin

Bli med på arrangementet Utegårder og kaninhus   facebookgruppa til Den store kaninbokaFå tips, del egne erfaringer og se hvordan andre har gjort det. 

Se også den fine filmen Linn Holm Kaiser har laget. Der ser dere hele byggeprosessen av en kaningård.  

Kaniner på vinteren. Kulde og benskjørhet.

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka

Det er mange som er bekymret for både hunder og katter på vinteren, mens kaninene blir sittende glemt i et bur i hagen. De færreste vet at kaniner også fryser og lider som følge av kulda, da dette jo er noe man har sett i alle år. Tradisjon er derimot ikke alltid et mål på at noe er bra, og jeg har i flere år jobbet for å øke kunnskapen om arten, slik at både veterinærer og eiere skal få en bedre forståelse av hva som skal til for at kaninene har det bra. Jeg vil derfor fortelle om kaniners behov, samt vise til nødvendige tilretteleggelser for gode liv utendørs.

Caramell og Oscar  Foto: Bente Broberg

Caramell og Oscar  Foto: Bente Broberg

Som forfatter av Den store kaninboka har jeg i mange år spredd velferdsorientert og vitenskapelig basert informasjon om kaniner, og jeg er glad for å se den gode utviklingen som har vært de siste årene. Kaniner er det tredje mest vanlige familiedyret etter hund og katt. Samtidig er det et av de mest misforståtte og undervurderte dyrene vi har, og mange kaniner lider dessverre som følge av manglende og feilaktig kunnskap. Kaninens helse- og atferdsmessige behov møtes i liten grad. En fortid som produksjonsdyr gjør nok også sitt til at mange fremdeles oppbevares i lite egnede bur med et kosthold og en livsstil som er uheldig for kaninens helse og trivsel. 

Foto: Marit Emilie Buseth

Foto: Marit Emilie Buseth

Det er viktig å beskytte kaninene mot ekstreme temperaturer, både mot hete på sommeren og kulde på vinteren. Vi har ikke ville kaniner i Norge, men der det finnes lever de i underjordiske tuneller, hvor de ikke utsettes for veldige temperaturendringer. På sommeren holde det seg relativt kjølig i julene, mens det om vinteren holdes tilstrekkelig varmt og lunt. På denne måten er kaninen tilpasningsdyktig til årstidene.

Problemet kommer imidlertid når vi tar kaninene ut av deres naturlige element og oppbevarer dem i bur. Buret er over bakkeplan og gjør at kaninen utsettes for all slags vær og temperatur, noe de i naturen ville søkt tilflukt for. Det er derimot vårt ansvar å sørge for at kaninene har det best mulig. I Norge er det for eksempel utfordringer knyttet til det å ha kaniner ute hele året på grunn av harde og kjølige vintre, og jeg gir i bøkene mine overblikk over hva man må være oppmerksom på og viser noen praktiske løsninger.

Kaninhus med tilhørende løpegård   Foto: Kristine Røhn Gisholt

Kaninhus med tilhørende løpegård  Foto: Kristine Røhn Gisholt

Visste du at kaniner som lever et stillesittende liv i bur utvikler benskjørhet og forkalkningsgikt? En degenerert ryggrad, porøse knokler og redusert bevegelse i muskler og ledd gir kaninen sterke smerter. Stillesittende burkaniner får følgelig en dårligere bentetthet og er mer utsatt for brudd og skade. Vedvarende kulde, trekk og fuktighet er vist å forsterke denne lidelsen, og det er anbefalt å la kaniner med utviklet osteoporose bo i et godt og temperert miljø. Vi forstår da at store områder å løpe på er viktig.

Studier viser at kaniner kan utvikle benskjørhet allerede etter seks måneder i konvensjonelle bur. Det er ikke så rart når vi tenker etter. Kaninen er designet for bevegelse. Tenk bare på de sterke bakbeina og den smidige og lynraske kroppen. Studier viser også at kaniner som vokser opp i tilrettelagte og gode binger har en langt sterkere kropp og tettere benmasse enn sine artsfrender i bur. 

Biologisk og medisinsk kunnskap om kaniner er tydelig på at den optimale temperaturen for arten er mellom 15 og 21 grader, noe som tilsvarer en nordisk sommer, ikke vinter. Kaniner som er stive i kroppen kan få vanskeligheter med å velte over på siden i velbehag, hoppe og løpe normalt, eller steller seg selv på ryggen og spise sin egen blindtarmslort.

Helios har behov for bevegelse året rundt   Foto: Tanja Furuseth

Helios har behov for bevegelse året rundt  Foto: Tanja Furuseth

Sitter kaninene dine mye stille, eller løper de omkring og kaster seg over ende for å slappe av? Siden kaniner er byttedyr skjuler de ubehag så godt det lar seg gjøre, og det kan derfor være vanskelig å se om at kaninen ikke har det godt. 

Harald sover   Foto: M.E Buseth

Harald sover  Foto: M.E Buseth

Kaniner i fuktige, kjølige eller trekkfulle omgivelser kan også være utsatt for luftveislidelser. Man kan heller ikke flytte kaniner inn og ut, da de ikke tåler hurtige temperaturendringer. Huskaniner kan derfor aldri flyttes ut på vinteren. Om man derimot vil flytte en kanin inn for å gi dyret bedre forhold enn man har ute, kan man sette ned varmen og ha kaninen på et kjøligere rom en periode for å   avklimatisere dyret. Husk at man ikke kan flytte kaninen ut igjen før det er varm vår og sommer.

De fire prinsippene om utekaniner

 • Kaninene har selskap av en annen kanin
 • Kaninene har tilgang til isolert, svakt temperert og tørt hus
 • Kaninene har tilgang til løpeplass 
 • Kaninene har alltid friskt høy og vann som ikke er frossent.
Kaizer og Constanza har et flott innredet kaninhus   Foto: Anett Nyborg

Kaizer og Constanza har et flott innredet kaninhus   Foto: Anett Nyborg

...med tilhørende løpegård.     Foto: Anett Nyborg

...med tilhørende løpegård.    Foto: Anett Nyborg

Ville kaniner bor åpenbart ute. Tradisjonell oppbevaring av enslige kaniner i bur har imidlertid ingenting med artens natur å gjøre, da denne utdaterte måten å holde kaniner på verken muliggjør iboende behov som sosial interaksjon, lek eller generell aktivitet. Vi har sett på noen av konsekvensene kaninene i minusgrader kan oppleve, og da er det fint å vite at det er lett å gjøre forbedringer. 

Dott er en glad og aktiv kanin  Foto: Janne Folkenborg

Dott er en glad og aktiv kanin

Foto: Janne Folkenborg

For mange er det lettere å tilrettelegge for gode kaninliv innendørs enn å gi dem forsvarlige forhold ute på vinteren. Det blir både snø og kulde i Norge, og da krever det også stor plass og lune hus om man skal ha pelsvenner i hagen. Et bur er ikke nok! De fleste har derimot muligheten til å tilby bevegelsesfrihet og trekkfrie omgivelser inne, samt selskap fra både folk og eventuelt en kaninkompis.

Les og se hvordan du kan lage fine utegårder og utehus til kanin her

Marit Emilie Buseth, Den store kaninboka, Rabbit Behaviour, Health and Care.