Kastrering af kaniner

Even 11.5 uger, snart kastrat   Foto: Marit Emilie Buseth

Even 11.5 uger, snart kastrat   Foto: Marit Emilie Buseth

Der er mange som har spørgsmål om kastrering af kaniner. Folk undrer sig bl.a over, hvorfor man bør kastrere, hvornår man bør kastrere og hvad slags medicin, som man bør få med sig hjem efter indgrebet, eller hvilken klinik man bør vælge. Jeg vil i dette indlæg svare på de oftest stillede spørgsmål og henviser videre til Den store kaninbog, for yderligere information. I indlægget gennemgår jeg kastrering og viser billeder af både han og hun.

Hvad er kastrering?

Når man fjerner forplantnings organerne kaldes det kastrering. Begrebet gælder her begge køn. Hos hun kaniner går man kirurgisk ind i bugen på dyret og fjerner livmoderen og æggestokkene, mens man hos hannerne fjerner testiklerne. Drengene slipper altså letter fra indgrebet end pigerne, selvom det med rigtig pasning og pleje, går godt for både piger og drenge.

Even barberes og gøres klar    Foto: Marit Emilie Buseth

Even barberes og gøres klar   Foto: Marit Emilie Buseth

Hvorfor bør kaniner kastreres?

-Kastrering forhindrer drægtighed

Jeg fraråder principielt at få kuld på egne kaniner, da der allerede er et stort overskud af arten, noget som betyder, at en række kaniner har behov for nye og gode hjem. At kastrere kaninerne og lade dem bo sammen i et harmonisk par eller en vellykket gruppering, er det bedste. Eftersom der alligevel vil fødes kaniner her og der, enten planlagt eller som følge af uheld, har jeg også en post med information om hvad man bør gøre hvis man får kaninunger.

-kastrering forebygger udvikling af kræft i forplantingsorganene

Ukastrerede piger har en specielt høj risiko for, at udvikle livmoderkræft og andre sygdomme i forplantningsorganerne. Op mod 80% af ukastrerede kaniner vil i løbet af livet udvikle f.eks livmoderkræft. Kastrering kan kaldes et forebyggende tiltag, da det eliminerer risikoen for disse alvorlige sygdomme. I tillæg vil man ofte kunne se påbegyndende svulster, eller forstadiet til kræft, når man åbner kaninen til kastreringen. I så fald vil man kunne fjerne dette og dermed redde kaninen.

Som et af mange eksempel kan jeg fortælle, at min egen Melis havde meget fremskreden livmoderkræft, da hun blev fundet i en rundkørsel for 9 år siden. Det fandt vi ud af, da hun blev åbnet til kastreringen. Kræften blev fjernet og Melis blev hos os. Her er hun stadigvæk. Hun er også coverkanin på min  engelske kaninbog Rabbit Behaviour, Health and Care. 

-Kastrering fjerner hormonelt betinget adfærd og er en forudsæting for at kaniner kan bo sammen.

Kaniner er meget sociale og har det bedst sammen med andre kaniner. Man skal selvfølgelig forhindre gentagende drægtighed, men det er også vigtigt, at kastrere begge køn, på grund af en hormonelt betinget adfærd, som kan føre til skænderier, slåskampe, uro og skader hos vores domesticerede kaniner.

-kastrering vil gøre det nemmere at få kaninen renlig

Som en bonus vil din kanin blive mere renlig, og derfor nemmere at renligheds træne, som følge af, at behovet for markering reduceres.

Efter at have fået præmedikation lægges Even i narkose. Her bruges der gas anæstesi.  

Efter at have fået præmedikation lægges Even i narkose. Her bruges der gas anæstesi.  

Hvornår skal jeg kastrere mine kaniner?

Drenge kan kastreres når testiklerne er faldet ned. Det sker normalt når de er 10-12 uger. Det er mest almindeligt at kastrere hanner fra de er 12 uger.

Piger kan fint kastreres fra de er 4 mdr. De fleste veterinærer i Norge og Danmark foretrækker imidlertid, at vente til de er mindst 5-6 måneder, så hør med din veterinær, hvornår hun/han ønsker at udføre indgrebet. 

Har man en dreng og pige, som vokser op sammen, kan man fint kastrere drengen når han er 11 uger, og derefter tage pigen når hun er gammel nok.

Der er ingen øvre grænse for, hvornår man kan kastrere kaniner. Er pigen over 4 år anbefales imidlertid en røntgen undersøgelse før indgrebet. Dette for at give et billede af, om en eventuel livmoderkræft har spredt sig til lunger og lever. I tilfælde hvor kræften har spredt sig, har kaninen desværre ikke længe igen.

Even sover og overvåges hele tiden av en dyreplejer

Even sover og overvåges hele tiden av en dyreplejer

Hvilken klinik skal jeg vælge?

Der er mange som spekulerer over, hvilken klinik de mon skal vælge. Jeg forstår at det i mange tilfælde kan være vanskeligt at vide, da ikke alle klinikker har lige god kanin kompetence og erfaring med arten. Det er vigtig ikke at se sig blind på pris, når man skal vælge en veterinær til sin kanin, men heller se efter dem, som faktisk kan behandle kaniner. Hvad slags information får du omkring indgrebet? Bruger de moderne og skånsom anæstesi? Giver de præmedikation? Får du smertestillende med hjem? Lader de kaninen vågne op, på et varmt og rolig sted? Sørger de for overvågning og oksygen tilførsel ved behov? Giver de assisteret fodring, når kaninen vågner efter narkosen? Det er vigtig at huske på, at kompetence og godt udstyr koster, og det må vi som ansvarlige kanin ejere betale for. Hvis ikke vil ingen klinikker investere i videreuddannelse og moderne udstyr. 

Even får lokal bedøvelse   Foto Marit Emilie Buseth

Even får lokal bedøvelse   Foto Marit Emilie Buseth

Narkose

Man kan give narkose, ved at bruge gas- eller injektions anæstesi. Ved brug af gas, har man muligheden for at justere eller reversere mængden af gas med øjeblikkelig virkning, og ved brug af injektions anæstesi er det vigtig, at også denne er reversibel. Man skal kunne reversere effekten af narkosen, og tidligere brug af irreversible medikamenter må vige, til fordel for justerbar injektions anæstesi. Læs mere om narkose i dette innlegget.

Kaniner er under narkose udsat for hypotermi, altså nedkøling. Varme i rummet, et tæppe over kaninen eller varmeelementer under og efter indgrebet, kan derfor være afgørende for kaninens rekonvalescens. Sørg altid for, at kaninen ikke ligger køligt, når du får den tilbage efter indgrebet.

Testiklene fjernes. Alt er sterilt og pænt   Foto: Marit Emilie Buseth

Testiklene fjernes. Alt er sterilt og pænt   Foto: Marit Emilie Buseth

Gasmasken fjernes og Even får lidt oksygen

Gasmasken fjernes og Even får lidt oksygen

Opvågning og fodring med Critical Care

Kaninen bør være på klinikken til den er helt vågne efter narkosen. Hvis den trænger yderligere medicinsk opfølgning, eller af andre årsager må blive længer på klinikken, skal udannet personale overvåge dyret. Det bedste er, hvis kaninen er stærk og vågen nok til, at du kan sørge for tilstrækkelig pleje, så den kan komme med hjem til trygge og vante omgivelser.

Man skal passe godt på en kanin, som har vært igennem anæstesi. Varme og væske er afgørende faktorer, og du skal også sikre, at fordøjelsen holdes i gang. Hvis kaninen ikke spiser selv, er det vigtig at tilføre næring. Critical Care er et produkt, som alle kanin ejere og klinikker, som behandler arten, bør have, og særligt efter alle former for indgreb (Les mer om det her). Det anbefales at give kaninen Critical Care med det samme kaninen er vågen og kan synke, da dette vil opretholde mobiliteten i fordøjelses systemet, så kaninen kan undgå farlig dehydrering og tom mave. Når man kommer hjem, bør man fortsætte med at give Critical Care så længe kaninen ikke spiser selv. Når den er i så god form, at den selv orker at ta til seg næring, er det ikke nødvendigt mere. 

Even overvåges og holdes varm når han vågner

Even overvåges og holdes varm når han vågner

Even smager på lidt foder piller i rejseburet. Harald og Melis er med. Jeg anbefaler at have kanin vennerne med på klinikken og ikke separere venner. 

Even smager på lidt foder piller i rejseburet. Harald og Melis er med. Jeg anbefaler at have kanin vennerne med på klinikken og ikke separere venner. 

Hvad bør jeg få med hjem fra klinikken?

Normalt har veterinæren givet en injektion med smertestillende, som varer i 24 timer. Du bør imidlertid få smertestillende til tre dage med hjem. Almindeligvis er det Metacam eller andre NSAIDs medikamenter (Non-steroidal anti-inflammatory drugs). Eksempler på smertestillende, som man kan få med er f.eks Metacam (mest brugt), Meloxicam eller Carprofen. Nogen giver ved en fejltagelse katte doser, når det gælder Metacam, noget som er meget beklageligt, da kaniner behøver større dosering end en kat.

En del klinikker har Critical Care eller tilsvarende, som vist tidligere i tråden, mens mange desværre ikke har det. Forhør dig om dette på forhånd og køb det eventuelt fra et andet sted inden operationen.

Antibiotika bør ikke gives rutinemæssigt!

Jeg vil også understrege, at antibiotika ikke bør gives rutinemæssigt efter sådanne indgreb. Når man som veterinær sørger for, at lave et rent og sterilt indgreb, er der kun lille infektionsfare, og det er under alle omstændigheder ikke god praksis, at give antibiotika for “sikkerheds skyld”. Man skal være yderst varsom med brug af antibiotika, på grund af faren for resistente bakterier. Udvikling og spredning af antibiotika resistens er en alvorlig trussel imod alle behandlinger af infektions sygdomme. Får du foreskrevet antibiotika af din veterinær, bør du spørge til årsagen for dette. Er der en speciel grund til, at din kanin skal have dette? Skete der noget under indgrebet, som betyder at der er en reel infektionsfare? Hvis hun/han rutinemæssigt giver antibiotika efter kastreringer, bør de måske ændre denne praksis.

Kastrering af hun kanin

En frisk livmor som fjernes. Når kaninen har kræft vil livmoderen være forstørret. 

En frisk livmor som fjernes. Når kaninen har kræft vil livmoderen være forstørret. 

Såret sys og det er rent og pænt

Såret sys og det er rent og pænt

Når man syr, er det bedst at bruge en kirurgisk sutur/tråd, som opløses af sig selv. Så slipper man for at komme tilbage, for at få fjernet sting. Såret skal være rent og pænt, som vist på billedet. Stingene vil normalt løsne sig selv efter en stund. 

Normalt vil kaniner ikke være særlig opmærksom på såret. Overdreven vask på eget sår, kan imidlertid være et tegn på smerte og ubehag, og så må man afklare, om man giver tilstrækkeligt smertestillende.

Der er normalt ikke behov for brug af body på kaniner. Kraver bør ikke benyttes, men ved specielle tilfælde kan der bruges en specialtilpasset body, men så skal man være opmærksom på, at kaninen har adgang til at spise sin egen blindtarmsafføring.

Marit Emilie Buseth, Den store kaninbog

Tusen takk til Fie Lundgaard Frandsen for oversettelsen